Ljubljansko letališče bo širilo potniški terminal

V prvi fazi širitve terminala bodo zmogljivost povečali z obstoječih 500 na 1280 potnikov na uro v odhodu.

Objavljeno
20. april 2017 17.13
brnik
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Brnik − Od danes se Aerodrom Ljubljana, ki upravlja ljubljansko letališče, imenuje Fraport Slovenija. Skupaj z imenom pa se spreminja tudi celostna grafična podoba blagovne znamke. Vsi drugi podatki o družbi ostajajo nespremenjeni, prav tako se ne bo spremenilo nič v zvezi z razmerji s poslovnimi partnerji, pravijo v Fraportu Slovenija.

»Verjamemo, da bo Fraportova znamka pozitivno prispevala k mednarodni prepoznavnosti, ugledu in konkurenčnosti našega hčerinskega podjetja v Sloveniji,« je ob preimenovanju povedal Christoph Nanke, predsednik Odbora vlagatelja Fraport Slovenija.

To pa ni edina novost. Najavili so tudi širitev obstoječega potniškega terminala, ki bo potnikom in drugim uporabnikom vrata odprl spomladi leta 2020. Z razširjenim terminalom bodo odpravili ozka grla, ki nastajajo zaradi naraščajočega števila potnikov in spremenjene strukture prometa. Ta se zgoščuje v vedno krajših prometnih konicah. S širitvijo bo lažja tudi diverzifikacija prometa oziroma produktov.

Poslovodni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir pojasnjuje, »da je predvidena rešitev zasnovana modularno. To pomeni, da omogoča fazno gradnjo, ki se bo na učinkovit in ekonomičen način lahko sproti prilagajala razvoju in potrebam prometa. Hkrati bo omogočala udobje in kakovostno potniško izkušnjo.«

V prvi fazi širitve terminala bodo zmogljivost povečali z obstoječih 500 na 1280 potnikov na uro v odhodu. V njem bodo večja brezcarinska prodajalna, nov poslovni salon, prenovljena gostinska ponudba in promocijske površine. Na let se bo mogoče prijaviti na 22 okencih, varnostni pregled pa bo potekal v petih linijah. Obstoječim 700 kvadratnim metrom površin za sortiranje prtljage bo dodana nova sortirnica, ki bo velika 2000 kvadratnih metrov, večji in zmogljivejši bo tudi prostor za prevzem prtljage.

Obstoječe površine potniškega terminala, ki se zdaj razprostirajo na 13.000 kvadratnih metrih, bodo prenovljene in funkcionalno povezane z novim delom. Po širitvi bo terminal obsegal približno 22.000 kvadratnih metrov.