Logisti na kongresu o primerih dobrih praks

Poudarek na logistiki v avtomobilski industriji in hladni verigi ter standardih v mednarodni logistiki.

Objavljeno
15. oktober 2015 19.02
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Cveto Pavlin, gospodarstvo

Maribor - Že tretji logistični kongres, ki ga organizirata Slovensko logistično združenje in Planet GV tudi letos sledi svojemu cilju - predstavljati dobre prakse in modele ter tako spodbujati učinkovitost in produktivnost ter povezovati gospodarsko in fakultete. Letošnji osrednji temi sta logistika v avtomobilski industriji in hladni verigi ter standardi v mednarodni logistiki.

Upravljanje oskrbovalnih verig

Včerajšnji, prvi dan kongresa, je bil namenjen bolj strateškemu vidiku oskrbovalnih verig. Nastopili so predvsem pomembni gostje iz tujine. O vlogi in pomenu standardov v mednarodni logistiki je spregovoril Francesco S. Parisi, predsednik Mednarodnega združenja špediterjev (FIATA), ki je predstavil tudi področja delovanja, na katerih FIATA aktivno sodeluje z drugimi mednarodnimi telesi v obsežni kategoriji standardizacije, usklajevanja in poenotenja.

Predstavljena sta bila tudi primera Luke Koper, ki je postala drugo največje avtomobilsko pristanišče v Sredozemlju, in Schenkerjev primer skupnega avtomobilskega logističnega centra v zahodni Romuniji.

Vsebinski del kongresa se je včeraj zaključil z okroglo mizo z naslovom Z ustvarjanjem dodane vrednosti v logistiki do učinkovitega poslovanja podjetja. Okroglo mizo je vodil Jos Marinus, predsednik Evropskega logističnega združenja (ELA), sogovorniki pa so bili iz Luke Koper, DHL, Lomer Point Bridge, FIATA ...

Učinkovita logistika v avtomobilski industriji

Današnji dan je bil povsem operativno naravnan. Soočili so uporabnike in ponudnike nekaterih logističnih storitev. O tem, kakšnim standardom je treba zadostiti pri prevozu zdravil in zakaj je to nujno, so spregovorili predstavniki podjetij Krka, Schmitz Cargobull (Nemčija) in Ema (Srbija).

Kaj pomeni učinkovita organizacija logistike v avtomobilski industriji sta na zelo konkretnem primeru predstavila direktor logistike v podjetju TPV Damjan Zupančič in direktor DSV Transport Robert Gortnar. Slednji je predstavil tudi storitev dodane vrednosti, ki jo kot ponudnik logističnih storitev opravlja za naročnika.

O logističnih standardih v avtomobilski industriji in ali je čas, da tako visoke standarde prenesemo tudi v druga področja gospodarstva pa so izmenjali svoje poglede Andrej Zupančič, Cecomp, Erik Uyttendaele, Volvo Car Gent (Belgija) in Angelo Aulicino, Interporto Bologna (Itallija).

Janku Pirkoviču priznanje za življenjsko delo

Slovensko logistično združenje je na večernem delu kongresa drugič podelilo tudi priznanje za življenjsko delo na področju logistike. Prejel ga je Janko Pirkovič, nekdanji direktor BTC Logistični center Ljubljana. Nagrado podeljujejo za izjemne dosežke v logistiki v daljšem časovnem obdobju.

Janko Pirkovič je dobre rezultate dosegal pred leti na ministrstvu in nato kot direktor BTC Logističnega centra Ljubljana, ki je ves čas dosegal zavidljivo rast. Prejel je tudi več drugih priznanj in nagrad.

Ogled sodobnih praks in skladišča

Jutri, v petek, tretji dan kongresa, bodo sledili ogledi dobrih praks v podjetjih Boxmark Leather in Talum ter ogled sodobnega skladišča nevarnega blaga (ADR) logističnega podjetja F. A. Maik.