Lovše: V priporu sem zato, da bi preprečili prodajo Mercatorja

Iz pripora: »Kot edini lastnik naj bi oškodoval samega sebe. A bomo videli, sodna praksa namreč kaže drugače.«

Objavljeno
11. oktober 2013 22.48
SLOVENIJA, LJUBLJANA, 05.06.2012. PRIMOZ LOVSE PRIHAJA NA SEJO IZVRSILNEGA ODBORA. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - »NPU je predlagal pripor zato, da bi preprečili prodajo Mercatorja in da bi v javnosti ustvarili ozračje, da je s to transakcijo nekaj narobe«, je v pogovoru za Siol.net dejal Tomaž Lovše, ki je v priporu od 8. avgusta letos.

Lovše meni, da se je njegovo predvidevanje potrdilo tudi z objavo pogovorov v Dnevniku med odvetnikom Mirom Senico in njim kot svetovalcem Agrokorja. Prisluhi Lovšetu namreč razgrinjajo, da je imel Mercator velike težave pri prepričevanju bankirjev v reprogram posoji.

Prepričan je tudi, poroča Siol.net, da tajni preiskovalni ukrepi in odrejen pripor, če bi ga hoteli ovaditi za Diners, sploh ne bi bili potrebni, saj je za ovadbo »dovolj to, kar jim je dala Banka Slovenije«.

NPU in specializirano tožilstvo vodita predkazenski postopek zoper Lovšeta in njegova dva direktorja v Diners Club SLO - Saša Pušnika in Antona Horvatiča. Sumijo jih zlorabe položaja zaradi določenih transakcij s povezanimi osebami, Lovšeta pa napeljevanja direktorjev k zlorabi položaja, pri čemer naj bi Diners oškodovali za okoli devet milijonov evrov.

»Kot edini lastnik naj bi torej oškodoval samega sebe. A bomo videli, sodna praksa namreč kaže, da v enolastniških družbah lastnik samega sebe ne more oškodovati. Drugo je, če pri kaznivem dejanju nastanejo posledice tretji osebi, torej upnikom, zaposlenim. A tega v mojem primeru ni. Družba ni šla v stečaj, saj sem še pred aretacijo, natančneje 31. julija letos, z Diners Club International sklenil pogodbo, ki omogoča poplačilo vseh prodajnih mest, prezaposlitev zaposlenih in tudi vzpostavitev poslovanja pri novem imetniku franšize,« je za Siol.net pojasnil Lovše.