Lovše za Siol.net: Priprt sem zaradi prodaje Mercatorja

Nekdanji nosilec franšize Diners še pravi, da njegov pripor temelji na lažni listini.

Objavljeno
12. oktober 2013 15.31
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Kot je že včeraj poročal spletni portal Planet Siol.net je nekdanji nosilec franšize Diners za Slovenijo Tomaž Lovše, sicer tudi svetovalec pri Agrokorju, prepričan, da je priprt zato, da bi se preprečilo prodajo Mercatorja. To po njegovem potrjuje tudi objava prisluhov njegovih pogovorov v časniku Dnevnik. »V javnosti naj se ustvari ozračje, da je s to transakcijo nekaj narobe, in posledično bi odločevalci zahtevali, da NLB in preostali prodajalci odstopijo od sklenjene pogodbe. V primeru rednega postopka bi bila prodaja Mercatorja končana, preden bi stekla sodna preiskava,« je povedal za Planet Siol.net.

Lovše, ki je v priporu že od začetka avgusta, je že v začetku intervjuja zatrdil, da je sodišče pripor odredilo na predlog Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in tožilstva, ki pa po njegovih besedah »temelji na lažni listini, da sem se policiji izkazal z monaškim potnim listom«. »S potrdilom iz Monaka se je izkazalo, da nisem monaški državljan, NPU pa je sestavil lažno listino, da bi vplival na odločitev sodišča. Ko smo se pritožili in dokazali nasprotno, je sodišče navedlo, da kot situiran posameznik z odličnimi povezavami posedujem še kakšen drug potni list, recimo z Deviških otokov,« je še povedal.

Nadaljeval je, da so pripor utemeljili z naslednjimi argumenti, in sicer da ima mednarodne gospodarske povezave, da njegova soproga pohištvo kupuje v tujini, da ima v tujini nekaj premoženja in da je bil junija en mesec v ZDA. »Kako to, da ko pogledam levo, desno, nadstropje nad mano, ne vidim bankirjev, ki so odgovorni za vsaj osem milijard slabih bančnih posojil? Ne vidim njihovih nadzornikov in regulatorjev. Ne vidim drugih premožnih Slovencev z lestvic najbogatejših, še manj pa politikov,« je dejal.

V povezavi z ugotovitvami, da sta z ženo in njegovo sestro med večjimi dolžniki Dinersa, in preiskavo denarnih tokov med njim in z njim povezanimi družbami pa je dejal, da lahko sam odreja svojo lastnino. »Nobenih težav nimam s tem, da inštitucije preverijo stanje, naj me procesirajo, a ne si izmišljevati pripornih razlogov,« je pozval.