Luka je za tristranski sporazum

Sindikalist Predrag Topić: Korak v pravo smer, ampak hočemo dogovor o tarifi.

Objavljeno
27. oktober 2011 19.13
Posodobljeno
28. oktober 2011 06.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Luka Koper je pripravljena podpisati tristranski sporazum z izvajalci pristaniških storitev (podjetji IPS) in sindikatom IPS (SIPS). Tako je odgovorila Luka Koper na predlog tristranskega sporazuma, ki so ga pripravili člani sindikata SIPS. Razlike v pogledih na ta sporazum bo treba še uskladiti.

V sredo je bil rok, do katerega so predstavniki sindikata SIPS čakali na odgovor iz uprave Luke Koper. Ta je v roku poslala svoje stališče na predlog, ki je pred dobrim tednom prišel iz sindikalnih vrst. Luka Koper soglaša s podpisom tristranskega sporazuma, ki bo družbi zagotovil vlogo nadzora nad spoštovanjem delavno pravne zakonodaje, nad izvajanjem tega sporazuma in preostalih dokumentov, ki jih bosta med seboj podpisali delodajalska in delojemalska stran izvajalcev pristaniških storitev.

Uprava trdi, da je pristaniška družba zainteresirana za urejena razmerja med podjetji IPS in njihovimi zaposlenimi, saj to vpliva na kakovost in varnost storitev v pristanišču. Zato obe strani poziva, naj pristopita k dogovoru o obsegu in vrsti minimalnih pravic. Luka Koper bi s podpisom sporazuma pridobila funkcijo nadzora in mediatorja, kar bi ji med drugim omogočilo prekinitev pogodbe s tistimi podjetji IPS, ki bi kršila dokumente, ki urejajo zaposlitvena razmerja. Hkrati bi se Luka s podpisom sporazuma zavezala, da bo v primeru prenehanja pogodbe enega podjetja IPS poskušala posredovati pri drugih podjetjih, ki bi bila pripravljena prevzeti delavce, saj bi sicer ostali bez zaposlitve.

»Postavili smo dobra izhodišča, ki bodo delavcem zagotavljala varnost, njihovim delodajalcem transparentno poslovno okolje, ki ne bo ogrožalo strateških načrtov pristanišča. Naša družba mora namreč zagotavljati naložbe v razvoj in zadostne količine pretovora, da bo dovolj dela za vse,« je izjavil Gregor Veselko, predsednik uprave Luke Koper.

Predrag Topič, vodja sindikata IPS, je za Delo dejal: »Tak odgovor je po našem mnenju korak v pravo smer. Nikakor pa ne soglašamo, da v tristranskem sporazumu ne bi bilo tarifnega dela, ki bi konkretno opredelil obveznosti IPS do nas, zaposlenih. S tem bi natančneje opredelili tiste pravice, ki bi jih morali spoštovati naši delodajalci, če bi hoteli poslovati z Luko Koper,« je dejal Topić in dodal, da ponudbo Luke Koper še preučujejo s pravniki ter da bodo nanjo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Aleksander Krebelj, predsednik gospodarskega interesnega združenja ILT (Izvajalci luškega transporta): »Delodajalci menimo, da se bosta morala dogovoriti Luka Koper in sindikat. Vprašanje je, zakaj Luka Koper ne želi vključiti tarif v sporazume, če zatrjuje, da izvajalce plačuje dovolj.«