Luka Koper: Gašpar Mišič ne izpolnjuje več pogojev za šefa Luke

Nov statut je potrjen, Mišič ne izpolnjuje več pogojev za vodenje Luke Koper, mali delničarji napovedali izpodbojne tožbe.

Objavljeno
07. oktober 2013 14.42
Boris Šuligoj, Koper, S.P., delo.si
Boris Šuligoj, Koper, S.P., delo.si

Koper - Na današnji skupščini delničarjev Luke Koper so izvolili pet novih nadzornikov. Slovenska odškodninska družba, ki bo na skupščini skupaj z državnim deležem zastopala kar 62,13-odstotni lastniški delež, je ob sklicu izredne skupščine za dnevni red predlagala zamenjavo šestih nadzornikov, toda odločili so se drugače.

Prvi od novih nadzornikov, ki so jih potrdili, je Rado Antolovič. Potrdili so tudi vse štiri ostale kandidate s približno 99 odstotki prisotnega kapitala. Mali delničarji so napovedali izpodbojne tožbe.

Skupščina se je sicer začela ob 13. uri in sedanji predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič je predstavil vse, kar je dosegel v prvem mesecu delovanja.

Spremembe statuta so udeleženci skupščine izglasovali z 99 odstotki danes zastopanega kapitala. To pomeni manj pooblastil za Gašpar Mišiča, saj po novem ne izpolnjuje več pogojev za predsednika uprave Luke Koper. Zdaj je na mizi predlog novih nadzornikov.

Če bi zamenjali vseh šest predstavnikov kapitala, kot je ob sklicu zahtevala Sod, bi lokalna skupnost ostala brez svojega predstavnika (oziroma predstavnice – Sabine Mozetič). Koprski mestni svet je na izredni seji dosegel zelo redko popolno enotnost in vztrajal pri tem, da poslovanje uprave v Luki nadzira tudi en predstavnik občine. Zato je občina že objavila nasprotni predlog, po katerem naj bi država zamenjala samo pet nadzornikov. Tomaž Kuntarič, predsednik uprave Soda, nam je pred dnevi pritrdil, da je predlog o ohranitvi predstavnika lokalne skupnosti med nadzorniki smiseln. Toda Kuntarič in župan Boris Popovič se nista srečala na usklajevalnem sestanku, za katerega so si prizadevali nekateri.