V Luki še niso potrdili 
modela zaposlovanja

Poiskali bodo druge, zakonite oblike zaposlovanja občasno zaposlenih. Letos so redno zaposlili več kot 230 novih delavcev.

Objavljeno
26. marec 2018 18.03
Posodobljeno
26. marec 2018 18.16
Luka Koper, Koper 26. avgust 2013
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - Izvajalcev pristaniških storitev (IPS) bo v Luki vse manj, v prihodnjih dveh (do treh) letih bodo večino delavcev zaposlili, le približno četrtina delavcev bo ostala v različnih oblikah pogodbenega dela. Namesto IPS bi imeli zunanje izvajalce dejavnosti (ZID).

Takšen je v grobem model zaposlovanja delavcev, s katerim so se danes seznanili nadzorniki Luke Koper. Njegovo izvedbo bo terminsko določil akcijski načrt, ki ga bodo sprejemali več mesecev, saj nobeno podjetje takšne velikosti ne bi moglo v enem letu zaposliti od 500 do 600 delavcev. Luka Koper je zadnja leta zaposlovala v povprečju po 50 novih delavcev. Letošnji poslovni načrt je predvidel 203 zaposlitve, po vsej verjetnosti bodo ta načrt sredi leta dopolnili, tako da jih bodo zaposlili od 250 do 300. Že na februarski razpis za 77 novih delovnih mest se je prijavilo kar 2500 kandidatov. Takšen interes delavcev je logičen, saj je Luka znana po dobrih plačah.

Zgledovanje po tujini

Predsednik uprave Dimitrij Zadel je povedal, da morajo model zaposlovanja dopolniti, da pa bo načeloma sestavljen iz treh stebrov: redno zaposlenih, manjšega dela agencijskih in manj kot četrtino zunanjih izvajalcev dejavnosti. Nadzorniki so naročili upravi, naj model še preveri pri zunanjih strokovnjakih in dopolni s praksami v drugih pristaniščih. Prva skrb te zaposlitve ni finančni učinek, ampak zahteva, da zagotovijo zakonitost zaposlitve. Finančni učinek pa bo kljub vsemu težek nekaj milijonov evrov, je dejal Zadel.

Pogodbeno (občasno) zaposlene bodo imeli samo za tista dela, kjer bodo zunanji izvajalci lahko v celoti sami opravili celotno storitev. »V poštev pridejo predvsem takšne storitve, kot je pretovarjanje avtomobilov ali pa polnjenje oziroma praznjenje kontejnerjev,« je pojasnil Zadel. IPS bodo postopoma izgubljali delo. O dinamiki prezaposlovanja se bodo kmalu sestali in pogovorili z lastniki družb IPS. Niti to se ne sme zgoditi čez noč, kajti Luka bi se lahko znašla v hudih težavah, če bi zdaj ostala brez delavcev. Hitre spremembe bi najbolj prizadele delavce IPS. Kajti zdaj so v podjetju dolžni objaviti razpis in ni nujno, da bi na razpisu dobili zaposlitev ravno ti delavci.

»To bi pomenilo socialno bombo,« meni vodja žerjavistov Mladen Jovičić. Žerjavisti se načeloma strinjajo z zastavljenim modelom, nikakor pa ne, da bi sistem IPS preprosto zamenjal sistem zunanjih izvajalcev dejavnosti. Proti najemanju delavcev je odločno nastopil tudi Peter Majcen, predsednik Konfederacije sindikatov KS 90, ki meni, da je to način, ki pelje v razparceliranje in privatizacijo pristaniškega podjetja.

Zaradi novega modela zaposlovanja bodo morali sprejeti tudi rebalans poslovnega načrta, ki bo jasneje prikazal, kako bodo te reorganizacije vplivale na poslovanje. Poslovni načrt podjetja je za letos predvidel 228 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 49 milijonov evrov čistega dobička.