Luka Koper v tožbi proti Časarju delno uspešna

Nekdanja predsednik in član uprave Luke Koper Robert Časar in Aldo Babič morata Luki povrniti 680.000 evrov škode.

Objavljeno
15. oktober 2014 11.39
Luka Koper 24.avgusta 2013
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Koper − Koprsko okrožno sodišče je odločilo, da morata nekdanja predsednik in član uprave Luke Koper Robert Časar in Aldo Babič Luki povrniti 680.000 evrov škode zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji. Luka Koper je nekdanji upravi sicer očitala za dobre štiri milijone evrov škode. Sodba še ni pravnomočna, poročajo Primorske novice.

Luka Koper je v omenjeni tožbi celotni nekdanji Časarjevi upravi očitala za dobre štiri milijone evrov škode, ker je brez ustreznih dovoljenj na ankaranski Bonifiki zgradila parkirišče za luške avtomobile. Pri tem so lastniku parcele, družbi Grafist, plačali še dobrih 177.000 evrov najemnine, povzema časnik.

Kot še navajajo Primorske novice, pa je sodnica Samanta Nusdorfer presodila, da nekdanja uprava ni odškodninsko odgovorna za izgradnjo deponije na črno. Sodišču se ni zdelo sporno niti plačilo najemnine. Leta 2007 je bil pretovor avtomobilov velik in Luka je imela stisko s skladiščenjem avtomobilov.

Zato pa je Nusdorferjeva odločila, da sta Časar, ki je sicer še vedno na begu, in Babič odgovorna za to, da Luka Koper ni spoštovala sklepa gradbene inšpekcije o odstranitvi deponije in avtomobilov. Preostale člane uprave − tedanjega finančnika Marjana Babiča ter oba delavska direktorja Borisa Marzija in Pavla Krumenakerja − je sodnica oprostila očitkov. Aldo Babič se bo na sodbo zagotovo pritožil, še poročajo Primorske novice.

V dveh že zaključenih odškodninskih tožbah proti Časarjevi upravi je bila Luka Koper doslej neuspešna.

Proti Časarju, ki je bil lani v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril obsojen na pet let in devet mesecev zapora, pa na koprskem sodišču trenutno teče še več kazenskih zadev.