Luka se počasi vrača v normalno poslovanje

Letos bi morali zaposliti vsaj 200 delavcev; to je tri do štirikrat več, kot jih je dodatno zaposlovala v zadnjih treh letih.

Objavljeno
15. februar 2018 16.25
Posodobljeno
16. februar 2018 05.00
Luka Koper, kamor je danes priplul nov kontejnerski žerjav, domnevno največji v regiji. Koper, Slovenija 5.april 2017. [Luka Koper,Koper,kontejnerski žerjavi,pristaniški žerjavi,industrijska dvigala,kontejnerji,pristanišča,gospodarstvo,transport
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – Danes se bo nadzorni svet Luke Koper prvič uradno sestal z novo upravo. Obravnavali bodo poslovni načrt poslovanja, ki bi bil moral biti sprejet že lani. V okviru tega pa tudi načrt zaposlovanja delavcev, saj se zdi, da je pomanjkanje delavcev zdaj eno najpomembnejših vprašanj razvoja podjetja. Načrt za letos predvideva malo več kot dvesto novih zaposlitev, največ iz vrst IPS.

Poslovanje Luke Koper počasi vrača v bolj ali manj normalne tirnice, saj so predvsem zadnje mesece lanskega in še prvi mesec letos vladale nekakšne izredne razmere, ki se niso končale le z zamenjavo uprave, ampak tudi s poskusom zamenjave vodilnega sindikalista Mladena Jovičića in zaradi tega s teden dni trajajočo belo stavko. Odpoklicana Matićeva uprava je lani trikrat prišla na nadzorni svet s poslovnim načrtom, a ga nadzorniki pod vodstvom Rada Antoloviča in Uroša Ilića nikakor niso hoteli podpreti.

Pomanjkanje delavcev

Ker je že minilo napovedanih 45 dni, ki jih je nadzorni svet dal za prve ukrepe novi upravi Dimitrija Zadela, je jasno, da se bodo prvič lotili vsebinskih poslovnih vprašanj in veliko manj »politično-organizacijskih«.

Po naših neuradnih informacijah bo osrednja točka seje nadzornega sveta poslovni načrt, ki se ne bo bistveno razlikoval od že lani pripravljenega. V njem bo tudi načrt, da bi naj Luka Koper zaposlila vsaj dvesto novih delavcev, to je vsaj tri do štirikrat več, kot jih je dodatno zaposlovala v zadnjih treh letih. Zaradi razvoja se na nekaterih terminalih spopadajo z resnim pomanjkanjem delavcev.

Poleg tega je na trgu tudi malo primernih delavcev, zato bodo delno prezaposlili delavce, ki so zdaj prekarno zaposleni prek podjetij izvajalcev pristaniških podjetij (IPS). Toda tudi v IPS primanjkuje delavcev, saj jih podjetja IPS ne morejo neomejeno »uvažati« iz tujine, iz zavoda za zaposlovanje pa se odzove premalo brezposelnih.

»Vse zadnje afere z IPS delavci so naredile tudi veliko škode, saj si je marsikdo ustvaril napačne predstave o slabem položaju delavcev IPS. Prepričani smo, da zaslužijo prekarni delavci v Luki vsaj 500 evrov več na mesec, kot številni delavci, ki so v preteklih dneh stavkali,« je povedal vodja sindikata žerjavistov Mladen Jovičić. Pričakuje, da bo šele zdaj izdelana analiza stroškov prezaposlovanja prekarnih v redne delavce pokazala, da strošek zaposlovanja delavcev ne bo toliko obremenil podjetja, kot je napovedovala prejšnja uprava.

Letos manj tovora zaradi remonta v Avstriji?

V poslovnem načrtu bodo morali biti upoštevani novi stroški in lanske napovedi o zmanjšanju pretovora, saj bodo zaradi remonta plavžev v avstrijski železarni Voest Alpine letos v koprskem pristanišču pričakovano pretovorili milijon ton tovora manj. Poslovni načrt bo odločal tudi o investicijah. Letos se bodo gotovo lotili gradnje novega vhoda v Luko. Veliki garažni hiši za avtomobile se bodo zaradi visokih stroškov začasno odpovedali. Velika neznanka je nujno podaljšanje prvega pomola.

Na seji NS naj bi razpravljali tudi o odpoklicu starega delavskega direktorja Stojana Čeparja in imenovanju novega Vojka Rotarja, ki so ga v kabinetu koprskega župana označili za kader pod vplivom Borisa Popovića, delavci pa takšnim trditvam odločno oporekajo. Nadzorniki se bodo seznanili tudi s tožbami Matićeve uprave, saj so vsi trije (Drago Matić, Andraž Novak in Irena Vincek) že vložili tožbe tako na delovno sodišče zaradi nezakonite odpovedi kot tudi odškodninske tožbe na okrožno sodišče. Proti Luki Koper je še eno tožbo (z zahtevo za 701.000 evrov odškodnine) vložil tudi Gašpar Gašpar Mišič, ki so ga na isti funkciji predsednika uprave konec decembra lani še drugič (po njegovih razlagah nezakonito) razrešili.