Magna pred visoko okoljsko oviro

Arso prejel 66 zahtev za vstop v postopek. Če se bo postopek preveč zavlekel, sta v igri Madžarska in Hrvaška.

Objavljeno
19. maj 2017 20.05
regent magna steyr
Nejc Gole, Bojan Rajšek
Nejc Gole, Bojan Rajšek

Ljubljana – Agencija za okolje (Arso) je prejela 66 zahtev za vstop v postopek, v katerem je Magna zaprosila za okoljevarstveno soglasje za lakirnico v Hočah. Začetek gradnje lakirnice se zato lahko bistveno zamakne od načrtovane časovnice.

»Če se bo zadeva preveč zavlekla, obstajajo opcije druge države,« je opozoril župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak. V igri sta Madžarska in Hrvaška.

V četrtek je bil zadnji dan za vložitev zahtev za vstop v postopek, tako da v Arsu novih zahtev, denimo po pošti, ne pričakujejo več. Med 66 zahtevami je večje število posameznikov, Občina Miklavž na Dravskem polju, Krajevna skupnost Orehova-Hotinja vas ter osem nevladnih organizacij Umanotera, Inštitut za politiko prostora, Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Društvo Ekologi brez meja, Cipra Slovenija, TRS in ZEG.

Status stranskega udeleženca bodo zagotovo dobile nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu na področju varstva okolja. Vse ostale zahteve pa je potrebno preveriti, ali stanujejo ali imajo premoženje v vplivnem območju posega oziroma ali so izkazale pravni interes za sodelovanje v postopku. O nobeni zadevi še ni bilo odločeno, so pojasnili na Arsu.

Obravnava vlog za stranske udeležence podaljša postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja. Kdaj bo o zadevi odločeno, še ni mogoče povedati, pravijo na Arsu.

»Strokovnjaki so razložili, da ni težav podati dodatne obrazložitve. Če pa se je nekdo prijavil, da bi projekt blokiral, je druga težava,« je dejal župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak.

Nezakonit postopek presoje vplivov na okolje?

Naštete nevladne organizacije – razen TRS in ZEG – v skupni zahtevi za vstop v postopek nasprotujejo izdaji okoljevarstvenega soglasja, ker menijo, da postopek presoje vplivov na okolje ni bil zakonit ter da vplivi lakirnice na okolje niso sprejemljivi. Ne strinjajo se s poročilom o vplivih na okolje, da lakirnica ne bo imela vpliva na zdravje ljudi. Po njihovem mnenju je vpliv na kakovost zraka v poročilu o vplivih na okolje bistveno podcenjena: »Ob upoštevanju obstoječe kakovosti zraka in vplivov nameravanega posega zaradi prometa in industrijskih izpustov bo skupna obremenitev emisij v zrak vodila v bistveno poslabšanje kakovosti zraka.«

Organi ministrstva za okolje morajo odgovoriti na številne pripombe, če jih bodo zavrnili, pa okoljevarstvene organizacije napovedujejo upravni spor. To lahko zavleče izdajo dovoljenj za tovarno Magne tudi za več kot leto, je dejal predsednik Slovenskega e-foruma Gorazd Marinček.

Okoljevarstveno soglasje in ureditev lastništva zemljišč sta pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja; tega si Magna želi do 1. julija, tako da bi prve pobarvane karoserije iz Hoče prišle v Gradec prihodnje leto. Po mojem optimističnem mnenju, je še mogoče do tega datuma pridobiti gradbeno dovoljenje, je dejal Soršak.