Mahle objavil ponudbo za prevzem preostanka delnic Letrike

Nemški koncern, ki je že 85-odstotni lastnik proizvajalca avtomobilske elektronike, malim delničarjem do 22. oktobra ponuja 67,10 evra za delnico.

Objavljeno
23. september 2014 17.59
pr letrika
Damjan Viršek, gospodarstvo
Damjan Viršek, gospodarstvo

Nemški proizvajalec avtomobilskih delov Mahle, ki je junija in julija z nakupi od večjih delničarjev prek svoje avstrijske podružnice že postal 85-odstotni lastnik proizvajalca električne in elektronske opreme za motorna vozila Letrika, je danes objavil prevzemno ponudbo še za odkup preostalih delnic.

Mali delničarji jo lahko sprejmejo do 22. oktobra 2014, ponudbena cena pa znaša 67,10 evra za delnico, izhaja iz oglasa, ki ga je v imenu kupca v Delu objavila borzna hiša Ilirika.

Za prodajo Letrike, ki spada med uspešna tehnološka in izvozna podjetja ter je eden največjih zaposlovalcev na Primorskem (1500 ljudi v matični družbi in 2400 v skupini), se je že spomladi odločila za prodajo 54-odstotnega deleža. V konzorciju, ki je iskal kupca z javno ponudbo, so bili NLB, Modra zavarovalnica, SDH, DUTB, Alpen Invest in Triglav Skladi, so na podlagi najvišje cene izbrali koncern Mahle. Kasneje je svoj nekaj manj kot četrtinski delež novemu večinskemu lastniku prodal tudi idrijski Kolektor.

Mahle namerava Letriko integrirati v svojo skupino in ji nameniti vlogo profitnega centra za električno opremo avtomobilskih motorjev. V letu 2013 je Letrika ustvarila 242,8 milijona evrov prihodkov od prodaje in 10,2 milijona evrov čistega dobička, kar je dvakrat več kot leto prej. Posluje na sedmih proizvodnih in razvojnih lokacijah v Sloveniji, BiH, Belorusiji, na Kitajskem in v Braziliji. Podjetje razvija in proizvaja inovativne električne motorje, generatorje, prav tako pa mehatronske pogonske sisteme.

Novi lastnik pričakuje, da bo z nakupom Letrike svojo skupno prodajo na področju avtomobilske elektronike in mehatronike v prihodnjih nekaj letih povečal na 500 milijonov evrov. Sicer je podjetje prisotno na vseh večjih svetovnih trgih. Za leto 2014 ocenjuje, da bo s 65.000 zaposlenimi na 140 lokacijah ustvarilo približno deset milijard evrov prometa.