Mali dobavitelji Agrokorja poplačani do konca junija

Poplačati jih nameravajo z novim posojilom, vrednim približno pol milijarde evrov.

Objavljeno
09. junij 2017 17.47
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Zagreb – Predstavnica velikih dobaviteljev Agrokorja Marica Vidaković je danes napovedala, da bodo do konca junija malim dobaviteljem poplačali vse terjatve, ki so jih imeli do koncerna pred uvedbo izredne uprave 10. aprila. V Agrokorju nameravajo poplačati male dobavitelje z novim posojilom, vrednim približno pol milijarde evrov.

Vidakovićeva je po današnjem srečanju koordinacije proizvajalcev in dobaviteljev Agrokorja povedala, da so obravnavali podrobnosti glede novega financiranja koncerna. Novinarjem je ponovila, da so v Agrokorju od novega posojila za plačilo starih terjatev namenili 150 milijonov evrov, petino zneska pa bodo nakazali obrtnikom in kmetom do konca meseca.

Preostalih 120 milijonov evrov bodo izplačali na podlagi določenega ključa, je dejala. Dodala je, da pogajanja o tem ključu še potekajo, ker obstajajo različne vrste dolgov. Kot je pojasnila, obstajajo skupni dolg, dolg, zmanjšan za menice, ter dolg, ki izhaja iz komercialnega dolga in regresnih menic.

Člani koordinacije so danes potrdili tudi pripravljenost na dobavo blaga na Konzumove police na podlagi blagovnega posojila dobaviteljem. Obravnavajo tudi možnosti, da bi olajšali pogoje za blagovna posojila za ponudnike storitev.

Vidakovićeva je danes potrdila tudi, da bodo morali odpisati del starih terjatev do Agrokorja, a je izrazila prepričanje, da bodo rešili sistemsko pomembno družbo, ko bodo tudi s pomočjo tega na noge spravili osnovno dejavnost koncerna.

Začasni upniški odbor Agrokorja je sicer v četrtek soglašal s podpisom pogodbe o novih 480 milijonov evrov posojil. V znesek je že vštetih 80 milijonov evrov posojil, ki so jih Agrokorju aprila odobrile hrvaške banke. Poleg tega je svet upnikov odobril tudi blagovno posojilo dobaviteljem v vrednosti 50 milijonov evrov. Gre za model posojil roll up, po katerem se za vsak evro novega posojila upnikom omogoči prednostno poplačilo enakega zneska starega posojila.

Za novo posojilo jamčijo podjetja iz sestave koncerna, ki se nahajajo na zagrebški borzi - Ledo, Jamnica, PIK Vinkovci, Vupik, Belje in Zvijezda. Kot so danes sporočili, so Agrokor in njegova podjetja v četrtek pogodbo o novem posojilu sklenili s člani ad hoc skupine lastnikov prednostnih obveznic in Zagrebačko banko. Kot je bilo objavljeno v četrtek, bodo novo posojilo Agrokorju zagotovili lastniki obveznic s skladom Knighthead Capital Management na čelu.