Mali gostinci še bolj ogroženi kot veliki hotelirji

Meh: Očitno ne bo preostalo drugega, kot da opozorimo nase z ustavno presojo in s protesti.

Objavljeno
17. november 2015 17.58
Gostilna Muha Lokev 23.6.2014
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Portorož - "Ker država nima posluha za predloge obrtnikov in podjetnikov, nam v prihodnje očitno ne bo preostalo drugega, kot da opozorimo nase z ustavno presojo in s protesti« je na novinarski konferenci ob 8. srečanju sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) napovedal predsednik OZS Branko Meh.

Meh je sicer poudaril, da je položaj v državi iz dneva v dan bolj alarmanten, saj odločevalci nikakor ne prisluhnejo malemu gospodarstvu kot gradniku gospodarskega napredka. Nedopustno je, da država postavlja pred malo gospodarstvo nerazumne birokratske ovire, otežuje njeno poslovanje z nefleksibilnim trgom dela in zavira poslovanje ter napredek z visokimi davki in dajatvami, namesto, da bi omogočila vzvode za razvoj podjetništva in ustvarila ugodne pogoje za zaposlovanje.

Mala in srednja gostinska ter turistična podjetja so v primerjavi z velikimi na vseh področjih še bolj ogrožena, ugotavljajo v OZS. "Ta podjetja namreč nimajo zadostnega števila osebja za vodenje in izpeljavo vseh birokratskih postopkov, ki jih od njih vsak dan v povečanem obsegu zahteva država. In namesto, da bi se posvečali vrhunski ponudbi in promociji svojih izdelkov in storitev, gostinci in turistični delavci svoj čas izgubljajo v birokraciji," so zapisali v sporočilu.

Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Mate Matjaž meni, da naj država končno pokaže, da si želi uresničiti, kar je zapisala v strategiji razvoja slovenskega turizma 2012 - 2016. To je dvig konkurenčnosti, ugodnejše poslovno okolje ter učinkovito in inovativno trženje. Zato je najmanj kar zahtevamo, da pristojni uresničijo nekaj predlogov Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. Kot so na primer enotni nadzor pristojnih po vsej Sloveniji, na vseh področjih, pri čemer naj bo povsod enakovredna obravnava, je zapisano v sporočilu OZS.

Podpredsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS in predsednik ZDOPS (Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije) Drago Delalut je poudaril, da davčne blagajne nikakor ne bodo prinesle pričakovane rešitve, ki bi si jo morda želela država. Še več, le še dodatno bodo obremenile gostince, pri tem pa ne bodo zajezile sive ekonomije.

»Obrtniki in podjetniki se zavedamo, da davčnih blagajn šušmarji ne bodo uporabljali, tako da država s tem ukrepom ponovno kaznuje le nas, legalne obrtnike in podjetnike, ki plačujemo davke in prispevke! Samo namestitev QR kode v program davčne blagajne bo stala okrog 190 evrov za tiste, ki imamo pogodbe za vzdrževanje programov. Tisti, ki jih nimajo, pa bodo imeli še enkrat višji strošek!« je poudaril Delalut. Povedal je še, da bi gostinci želeli, da se tudi v Sloveniji davčne zadeve uredijo tako, kot v sosednji Hrvaški in naj se vino, pivo in sok uvrstijo pod enako davčno stopnjo kakor hrana.