»Mama« zreškega GKN Driveline ne mara »snubca«

Presečišče: industrijsko podjetje s tradicijo se brani prevzemne ponudbe naložbenega sklada.

Objavljeno
23. marec 2018 17.42
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Vodstvo britanskega podjetja GKN, ki izdeluje sestavne dele za motorna vozila in letala, je zavrnilo 8,1 milijarde funtov vredno zadnjo prevzemno ponudbo britanskega podjetja Melrose. Vodstvo GKN meni, da podjetje Melrose nima dovolj izkušenj, da bi učinkovito upravljalo podjetje GKN, zato upa, da bodo ponudbo zavrnili tudi delničarji.

Začetki sodobnega britanskega podjetja GKN segajo v 18. stoletje, ko so leta 1759 v Južnem Walesu ustanovili železarno Dowlais, ta pa se je po več združitvah z drugimi podjetji na začetku 20. stoletja preimenovala v podjetje Guest, Keen and Nettlefolds (GKN) in nato svoj sedež preselila v Redditch v osrednji Angliji. Po prvi svetovni vojni je GKN začel izdelovati sestavne dele za avtomobilsko industrijo in zdaj GKN velja za eno največjih britanskih industrijskih podjetij.

Izdeluje predvsem sestavne dele za motorna vozila in letala, tudi za proizvajalca letal Airbus in Boeing ter za avtomobilske proizvajalce Volkswagen, BMW in Ford. GKN je imel lani 9,67 milijarde funtov prihodkov, ustvaril je 509 milijonov funtov čistega dobička, v svojih podružnicah in skupnih podjetjih v več kakor tridesetih državah (med drugim tudi v Sloveniji) zaposluje več kakor 58.000 ljudi.

Januarja letos je britansko podjetje Melrose Industries, ki se je specializiralo za prevzeme industrijskih podjetij, o katerih meni, da so podcenjena, podjetja pa nato prestrukturira in proda novemu kupcu za čim več denarja, poslalo podjetju GKN prevzemno ponudbo. Ponudba je znašala 7,4 milijarde funtov, vendar je vodstvo GKN zavrnilo Melroseovo ponudbo.

V Melroseu so prepričani, da s svojo skupino strokovnjakov lahko izboljšajo poslovanje GKN, zato so podjetju pred kratkim poslali novo ponudbo, tokrat vredno okoli 8,1 milijarde funtov. Dodali so še, da je to njihova zadnja ponudba. Vendar je vodstvo GKN zavrnilo tudi to Melroseovo ponudbo in prejšnji teden odločno zatrdilo, da je GKN popolnoma drugačno podjetje od tistih, ki jih je do zdaj prevzemal Melrose, zato po mnenju vodstva GKN podjetje Melrose ni ustrezno usposobljeno in ni dovolj izkušeno, da bi uspešno upravljalo GKN, prav tako ni pripravilo nobenih učinkovitih poslovnih načrtov za prihodnje poslovanje. Izvršna direktorica Anne Stevens je izjavila, da Melroseova ponudba niti približno ne izraža dejanske vrednosti GKN, zato bi jo morali po njenem mnenju tudi delničarji, ki bodo še ta teden odločali o ponudbi, zavrniti.