Man al Sanea je s svojim podjetjem pustil predvsem dolgove

Profil: tudi v arabskem svetu lahko milijarder konča v stečaju in na dražbi.

Objavljeno
23. marec 2018 15.33
Posodobljeno
24. marec 2018 11.00
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Saudskoarabski milijarder je po propadu svojega poslovnega imperija za seboj zapustil dolgove, vredne več milijonov evrov. Upniki računajo na to, da bodo s prodajo njegovega premoženja dobili nazaj vsaj del dolgov.

Saudskoarabski poslovnež kuvajtskega rodu Man Abdul Vahed al Sanea je leta 1980 ustanovil poslovno skupino Saad, ki se je ukvarjala predvsem z gradbeništvom, finančnimi storitvami in naložbami. Podjetje Saad je več let poslovalo zelo uspešno in al Sanea je postal milijarder, revija Forbes ga je leta 2007 uvrstila celo na seznam sto najbogatejših ljudi na svetu.

Al Sanea je veljal za uglednega poslovneža, ki je zgradil zasebno bolnišnico, več izobraževalnih objektov ter središče za pomoč otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam. Toda leta 2009 je njegovo podjetje Saad razglasilo, da ne more plačati svojih dolgov upnikom, in postalo je jasno, da Al Saneajevo poslovanje očitno ni bilo tako uspešno in pregledno, kakor se je do takrat rad hvalil saudskoarabski milijarder. Al Sanea vse od takrat ni poplačal svojih dolgov upnikom, zato ga je lani policija v Saudski Arabiji aretirala, nato je posebno tričlansko sodišče odločilo, da je treba s prodajo al Saneajevega premoženja poplačati njegove dolgove.

Pred tednom dni so zato na dražbi ponudili okoli 900 vozil v lasti al Saneaja in njegovega podjetja, med drugim so bili na prodaj tovornjaki, avtobusi, bagri, viličarji in vozila za golf. Dražbo so v Saudski Arabiji oglaševali na televiziji, spletu in oglasnih plakatih, zato se je že prvega dne dražbe udeležilo več tisoč ljudi, ki so povzročili prometni zamašek na cestah, ki so vodile do kraja dražbe. Kmalu bo na prodaj tudi preostalo premoženje al Saneajevega poslovnega imperija in njegovo osebno premoženje, med drugim delovni stroji, keramični izdelki in pohištvo, vse bodo predvidoma prodali do konca letošnjega leta.

Z denarjem od prve dražbe bodo poskušali poplačati dolgove upnikom, med katerimi so tako neplačani delavci kot mednarodne banke in ki jim al Sanea po trenutnih podatkih dolguje 18 milijonov rialov (okoli 3,9 milijona evrov). Z zbranim denarjem bodo predvidoma poplačali od 10 do 15 odstotkov teh dolgov: najprej bodo poskušali poplačati dolgove neplačanim delavcem, nato podjetjem, ki so sodelovala z al Saneajem, in nazadnje še bankam upnicam. Toda sodišče še ni obravnavalo vseh zahtevkov upnikov, ki od al Saneaja zahtevajo še dodatnih 30 milijonov rialov (okoli 6,5 milijona evrov). Upniki zato v najboljšem primeru lahko upajo, da bodo s prodajo al Saneajevega premoženja dobili nazaj samo majhen del dolga, ki jim ga saudskoarabski tajkun dolguje.