Konec agonije, Konstruktor v stečaj

Razlog za stečaj gradbenega podjetja Konstruktor so neizplačane plače zaposlenim.

Objavljeno
07. november 2011 11.00
Posodobljeno
07. november 2011 11.00
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Maribor - Z današnjim narokom na mariborskem sodišču je svoj konec dočakalo še zadnje večje mariborsko gradbeno podjetje - Konstruktor VGR. Ker direktor Samo Majcenovič ni znal prepričljivo pojasniti, kje bo našel denar za pet zaostalih plač delavcem, je sodnica brez odlašanja razglasila stečaj. Brez zaposlitve bo ostalo približno 250 ljudi.

Kljub temu so bili delavci Konstruktorja, več deset se jih je udeležilo razprave, z odločitvijo sodnice zelo zadovoljni. Zdaj se bodo lahko vsaj prijavili na zavod za zaposlovanje in dobili nadomestilo, računajo lahko tudi na denar iz jamstvenega sklada. »Čutimo olajšanje, saj bomo lahko zdaj šli vsak po svoje. A to je šele začetek nove poti,« je po obravnavi povedal eden od zaposlenih.

Prav denar za zaposlene je bilo osrednje vprašanje današnjega sodnega naroka. »Kako dolgo naj delavci še čakajo na plače?« je brez okolišenja direktorja Konstruktorja Sama Majcenoviča vprašala sodnica Lilijana Rebernik. Čeprav se je poskušal izviti z odgovorom, da podjetje preko sodišč terja denar od svojih dolžnikov, je Majcenovič na vztrajanje sodnice, da delavcem dolguje že skoraj polletno plačo in da se lahko postopki izterjave vlečejo leta, ostal brez besed. Zato je sodnica ugodila pritožbi prisilnega upravitelja Matjaža Polenčiča, ustavila postopek prisilne poravnave in razglasila stečaj. Ker je Majcenovič rekel, da ne bo ugovarjal, je odločitev že pravnomočna.

Polenčič je bil z odločitvijo sodišča razumljivo zadovoljen, saj je sam dvakrat nasprotoval prisilni poravnavi, ker se v podjetju brez plač ne more delati. Poleg tega ni verjel optimističnim navedbam vodstva Konstruktorja, da je mogoče ponovno zagnati dela na gradbiščih in tako začeti normalno poslovati. Najprej zato, ker brez plačila pač nihče ne bo delal, poleg tega ni znano, katera gradbišča ima podjetje sploh še odprta. Polenčiča ni presenetila niti hitra odločitev sodnice, saj gre po njegovem pri vsem skupaj tudi za problem socialne narave, pri tem pa ima podjetje vsak mesec prisilne poravnave za 700.000 evrov škode; letošnja izguba je tako že dosegla 26 milijonov evrov.

Majcenovič je bil po razpravi zelo nezadovoljen. Po njegovem bi morala sodišča o izvršbah odločiti hitreje, v tem primeru sodišče ne bi odločilo o stečaju, je prepričan.

Direktor Konstruktorja Samo Majcenovič je pred dnevi sporočil, da je odkril več nepravilnosti pri poslih nekdanjega vodstva in na podlagi tega na pristojna sodišča vložil odškodninske tožbe ter izvršilne predloge za terjatve v višini 8,2 milijona evrov. Po njegovem obstaja sum, da je bila v obdobju pred zamenjavo vodstva v družbi Konstruktor VGR »storjena serija kompleksnejših in zahtevnejših kaznivih dejanj iz naslova gospodarske in finančne kriminalitete«, oškodovanje družbe pa je ocenil na več kot deset milijonov. Sum nepravilnosti je Majcenovič menda prijavil tudi na Nacionalni preiskovalni urad, omenjene odškodninske tožbe in izvršilne predloge pa so po nekaterih informacijah prejeli KBM Leasing, Dravske elektrarne Maribor ter družbi Mestna vrata in Ceref. V javnost so prišle tudi informacije o domnevno spornem nakupu stanovanja predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča s Konstruktorjevim denarjem, ki jih je mogoče razumeti kot zadnji poskus vplivanja na banko za pridobitev denarja, s katerim bi rešili podjetje.