Marino prevzema Klarič, sumljiva vloga Yorka

Najverjetnejši kupec se zdi avtobusni mogotec Darko Martin Klarič.

Objavljeno
13. marec 2018 21.56
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Portorož – Za nakup Marine Portorož je od štirih kandidatov v ožjem izboru ostalo le še avtobusno prevozno podjetje Adventura Holding v lasti Darka Klariča. Izpadli pa so MK Group srbskega podjetnika Miodraga Kostića, singapurski SUTL in portoroško podjetje P&P družine Polič.

Ker se prodaja Marine Portorož v lasti Term Čatež vleče že več let in ker so zavezujoče ponudbe štirje ponudniki oddali že sredi decembra ter jih januarja vsaj trije od njih še nekoliko izboljšali, mnoge zanima, ali bo tretji poskus prodaje uspel. Prvi mož DZS Bojan Petan nam je odgovoril, da je postopek prodaje še v teku in da ga ne sme komentirati.

Kmalu po izboljšanju danih zavezujočih ponudb so mediji poročali, da naj bi se vse ponudbe gibale okoli 21 milijonov evrov in da je najboljšo po neuradnih informacijah dal Darko Klarič, lastnik oglaševalskega podjetja Media Publikum in avtobusnega podjetja Adventura Holding, ki naj bi za Marino ponudil 21,6 milijona evrov. Prav zato je bil pred dnevi toliko bolj presenečen Peter Polič iz P&P, ko je dobil obvestilo, da njihova (domnevno višja) ponudba ni bila ocenjena kot najboljša in je bila zato izločena iz nadaljnjega postopka prodaje. Po neuradnih informacijah je bilo iz tega postopka izločeno tudi srbsko podjetje MK Group Miodraga Kostića, vendar včeraj tega pri MK Group niso hoteli komentirati.

Polič samo za Marino 23 milijonov

»Zanima nas, kdo in kako je ponudil več za Marino. Naše podjetje je za premoženje znotraj ograje, to pomeni za koncesijo za morje (še 26 let), za koncesijo za uporabo kopnega v občinski lasti (še 66 let), za zgrajene hangarje, dve restavraciji, pisarne, poslovne lokale, recepcijo in opremo, ponudilo 23 milijonov evrov. S tem, da je v tej ceni tudi prevzem dolgov, ki jih ima Marina Portorož (okoli sedem milijonov evrov). Poleg tega smo bili med tistimi, ki so bili pripravljeni kupiti tudi premoženje zunaj ograje Marine Portorož: teniška igrišča, Park Sonce, dobre štiri hektarje zemljišča, predvidenega za Termalno Riviero, in 70 apartmajev v Rezidenci Marina (ki pa ni last Marine). Za vse to smo bili pripravljeni odšteti še 17 milijonov evrov, če bi bilo na prodaj,« je povedal Peter Polič in prodajalcem dostavil tudi pisna jamstva bank, ki bi podprla tak nakup.

Več nejasnosti, ki jih je treba razčistiti

Ob nakupu Marine je odprto vprašanje, kako izločiti premoženje (to so zemljišča in apartmaji) iz podjetja Marina Portorož. Lastniki Marine se bodo morali dogovoriti tudi z občino, kako rešiti spor glede koncesije in lastništva Parka Sonce (po neuradnih informacijah bodo že danes znana izhodišča za rešitev sporov). Najbolj zagonetno vprašanje pa je, kakšen vpliv na izbiro kupca ima sklad York, ki je z odkupom nekaterih terjatev do DZS pridobil določen delež Marine. In kdo so pravi lastniki sklada York, saj v njem deluje več slovenskih poslovnežev. Zaradi omenjenih okoliščin obstaja precejšnja verjetnost, da prodaje Marine vsaj še nekaj mesecev ne bo.