Matvoz predlagan za direktorja AVK

Agencijo za varstvo konkurence kot v. d. direktorja vodi od začetka lanskega leta.

Objavljeno
06. junij 2017 17.45
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Parlamentarna mandatno-volilna komisija je danes sklenila DZ predlagati, naj za direktorja agencije za varstvo konkurence (AVK) imenuje Andreja Matvoza. Ta javno agencijo vodi kot v. d. direktorja od začetka lanskega leta.

Vlada Matvoza za direktorja AVK predlaga od 1. julija s petletnim mandatom in v predlogu navaja, da izpolnjuje pogoje. Na to mesto ga je kot enega od kandidatov predlagala posebna natečajna komisija, imenovana s strani ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, ta pa je na podlagi razgovorov s kandidati ocenil, da je Matvoz najbolj primeren.

Matvoz kot v. d. direktorja AVK vodi od januarja lani, pred tem je agencijo vodil Andrej Krašek, ki so ga razrešili na njegov predlog. Matvoz je pred tem med drugim služboval v občini Hoče-Slivnica, kar je zmotilo nekatere poslance. Anja Bah Žibert (SDS) se je vprašala, ali je to kaj povezano z načrtovano Magnino naložbo: »Delal je v premoženjsko-pravni službi te občine. Zdaj tja prihaja lakirnica. Zame je to problematično glede na trenutno dogajanje.«

Državni sekretar na ministrstvu Aleš Cantarutti je ocenil, da je domišljija nekaterih izjemno velika: »Zanikam kakršnokoli povezavo.« Jani Möderndorfer (SMC) pa je iz priloženega življenjepisa prebral, da je bil Matvoz v tej občini zaposlen pred letom 2007 in ni imel nosilne funkcije. Nekorektno se mu je zdelo to, da se ljudem »lepi neke nalepke« in kolegico vprašal, ali ima za takšna vprašanja kakšne indice ali dokaze.

Bah Žibertovo in Jožeta Tanka (SDS) je ujezila Cantaruttijeva navedba, da sploh ni vedel, da je bil Matvoz zaposlen v občini Hoče-Slivnica, češ da predlagatelj sploh ne pozna kandidatov, ki jih predlaga. Tudi sicer sta imela pripombe, ker ministrstvo predloga za vodenje, kot je dejal Tanko, ene ključnih funkcij v državi na seji ni posebej predstavilo oziroma obrazložilo.