Medijske toplice že drugič kot zaklete

Prodaja: za izlaški hotelski kompleks želijo 1,1 milijona evrov.

Objavljeno
12. februar 2018 22.16
*iza* Medijske toplice
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Zagorje - »Prav nobenega zanimanja!« je pred današnjim iztekom roka za zavezujoče zbiranje ponudb za nakup hotelsko-bazenskega kompleksa v Medijskih toplicah na Izlakah razočarano dejal stečajni upravitelj Igor Bončina in v 90 dneh napovedal naslednji poskus prodaje tega »zakletega« objekta, ki je v devetih letih tako propadel, da se ga tudi obnoviti več ne splača.

Stečajnik Bončina si prav zaradi stanja, v kakršnem je nepremičnina stečajnega dolžnika Hotela Medijske toplice (HMT) s sedežem v Celju, že ob sklicu prve javne dražbe julija lani ni delal utvar. Takrat je za »paket«, ki v naravi predstavlja 17 parcel, propadlo zunanje kopališče in izropan hotelski kompleks na 24.000 kvadratnih metrih, poskušal iztržiti slabega 1,4 milijona evrov. Tokratno izhodiščno ceno je znižal na 1,119 milijona evrov. Javno prodajo je objavil pred dvema mesecema, o njej obvestil nepremičninske agencije in portale, a do danes ni dočakal niti enega klica zainteresiranih potencialnih vlagateljev v Medijske toplice.

Ponesrečena lokacija

Ponesrečena lokacija nedaleč od trojanskega klanca ogroža prodajo in sam stečajni postopek ter, kot pravi Bončina, »sploh ni edini nesrečni primer te vrste«. Nedaleč stran, v Kamniku, je bil dalj časa naprodaj brezhiben hotel z 28 sobami, ki bi ga bilo mogoče zagnati v vsega nekaj dneh. Nato ga je prevzela hipotekarna upnica, Sberbank, a ga tudi njej do danes še ni uspelo prodati ... »Ob morju prodaja hotela ni vprašljiva,« meni Bončina, »v Zasavju ali Kamniku pa so tovrstni posli domala vnaprej obsojeni na propad«.

Še pred dvema letoma se je zdelo, da je večinski lastnici HMT, šentjurski družbi Meja v lasti Celjana Darka Zupanca, končno uspelo najti potencialnega vlagatelja. Trboveljskemu Met teamu, registriranemu za hotelirstvo, je Meja prodala 49-odstotni družbeniški delež v HMT; 38-odstotnega ima Avto Celje v stečaju, 13-odstotnega pa družba Domine v lasti Zupančevih Poslovnih sistemov (PSZ) - prav tako v stečaju. Ko so v stečajnem postopku PSZ pred dvema letoma na dražbi ponudili štiri apartmaje in dve počitniški hiši na hrvaški obali, je na dražbe prišlo okrog 30 dražiteljev; prodali so vse, večinoma slovenskim državljanom.

Met team je lastništvo v HMT obdržal do danes, a vlagateljskih namenov z njim nima, kot je za Delo dejal trboveljski poslovnež Roman Ahac, v času nakupa solastnik Met teama. Čemu torej sploh odkup deleža? »To je bil le eden naših poskusov pred tremi leti, ko smo računali na več interesa v lokalni skupnosti. Morda smo tudi sami vložili premalo energije ...« Po zadnjih podatkih iz baze Gvin ima Met team od avgusta lani novo lastnico Andrijano Gospeti s prijavljenim bivališčem v Ljubljani, zastopnik pa je Miloš Veber iz nemškega Regenstaufa.

Naj spomnimo, da je stečaj HMT januarja lani sprožila upnica Republika Slovenija oziroma finančno ministrstvo zaradi 5400 evrov dolga, ki ga je Bončina kasneje v celoti priznal. Na nepremičninah v Medijskih ima sicer priznane ločitvene pravice še šest zastavnih upnikov, daleč največja sta slaba banka s 3,2 milijona evrov in Nova kreditna banka Maribor z 833.000 evrov vredno terjatvijo.