Medja s pritožbo na petkovo pridržanje

Medja se je na dan preiskave pritožil na odločbo o pridržanju, ker da je bila odločba nezakonita in neutemeljena.

Objavljeno
25. september 2013 00.31
18.2.2013 Ljubljana, Slovenija. Janko Medja, predsednik uprave Nove Ljubljanske Banke na novinarski konferenci.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Predsednik uprave NLB Janko Medja, ki je bil v petek v okviru preiskave domnevne zlorabe notranjih informacij pri kupovanju delnic Mercatorja pridržan več kot 12 ur, se je že isti dan pritožil na odločbo o pridržanju. Po njegovih ocenah je bila namreč odločba o pridržanju nezakonita in neutemeljena, so v odzivu na nedavne dogodke zapisali v NLB.

Nacionalni preiskovalni urad je v petek izvedel več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze glede domnevne zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja. Šlo je za preiskavo domnevne zlorabe informacij s strani Medje, tedaj člana uprave Unicredit banke Slovenija, in sicer pri nakupu delnic Mercatorja.

Medja je za STA v petek zvečer sporočil, da je vsak sum, povezan z njegovim ravnanjem, "tudi v povezavi z očitano nepravilnostjo v zadevi Mercator, brez vsake osnove". Kriminalisti so kot pričo obiskali tudi nekdanjega predsednika uprave Unicredit banke Slovenija Franceta Arharja, zdaj prvega nadzornika NLB.

V NLB so v sporočilu za medije pojasnili nekatere vidike preiskave, med drugim so opozorili, da je osnova za očitke predsedniku uprave anonimna prijava, na katero se sklicuje tudi odredba za preiskavo.

V odredbi je, kot navajajo v NLB, osumljenih več neznanih oseb ter ena pravna in ena fizična oseba. Medja naj bi med leti 2011 in 2013 kot član uprave Unicredit banke Slovenija v sodelovanju še z neznanimi sostorilci pridobil cenovno občutljive informacije, povezane s potencialnim nakupom delnic družbe Mercator s strani družbe Agrokor ter jih zlorabil oz. pomagal zlorabiti.

"Način zlorabe naj bi potekal tako, da naj bi se preko fiduciarnih računov pri Splitski banki na Hrvaškem za neznane osebe iz skupine Unicredit izvajali nakupi delnic Mercatorja po nižjih cenah od potencialnih cen nameravane ponudbe Agrokorja v postopku nakupa. Vse to naj bi počeli z namenom, da bi se te delnice kasneje prodale, pri čemer bi skupina Unicredit (protipravno) ustvarila dobiček," so zapisali.

Ponovili so, da Medja nima in nikdar ni imel delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno, prav tako pa ni nikogar spodbujal v njihov nakup.

Izpostavili so tudi neutemeljenost nekaterih očitkov. "Neutemeljenost in protislovnost očitka glede zlorabe notranje informacije v letu 2011, za katero ni navedbe niti kdaj niti od koga naj bi jo Janko Medja pridobil, bi pa lahko pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja družbe Mercator, potrjuje že dejstvo, da v letu 2011, ko naj bi storil očitano kaznivo dejanje, transakcija z delnicami Mercatorja sploh ni bila izvedena," so še poudarili.

Medja sicer tudi po sobotnem izrednem zasedanju nadzornikov NLB ostaja na čelu največje slovenske banke, nadzorni svet pa bo kljub temu v v najkrajšem možnem času ocenil njegovo primernost in pa primernost predsednika nadzornega sveta Arharja.