Medja se je zagovarjal na častnem razsodišču

Častno razsodišče Združenja Manager: v konkretnem primeru ni prišlo do kršitev Kodeksa etike Združenja Manager.

Objavljeno
10. oktober 2013 15.15
18.2.2013 Ljubljana, Slovenija. Janko Medja, predsednik uprave Nove Ljubljanske Banke na novinarski konferenci.FOTO: JURE ERZEN/Delo
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Predsednik uprave NLB Janko Medja se je danes na Združenju Manager zagovarjal na častnem razsodišču združenja, poroča spletni dnevnik Večer.

Prijavo na častno razsodišče združenja je dal sam, skupaj z upravo NLB, saj želijo, da se »zadeva razišče«.

»Današnja seja je bila sklicana na pobudo častnega razsodišča, vodstva Združenja Manager in člana Janka Medje s pozivom, da primer obravnava prednostno, saj imajo podane obtožbe proti članom, ki vodijo največje gospodarske družbe in so poleg tega tudi nagrajenci Združenja Manager, pomemben vpliv na ugled managerskega poklica. Zloraba notranjih informacij ali sodelovanje pri tovrsti zlorabi, česar je osumljen Janko Medja, je kaznivo dejanje in pomeni kršitev več načel Kodeksa etike Združenja Manager,« so pojasnili v Združenju Manager.

Častno razsodišče je na podlagi v trenutno znanih dejstev in pojasnil Janka Medje razsodilo, da ni mogoče ugotoviti odstopanj od načel Kodeksa etike, ki managerjem narekuje profesionalno, etično ravnanje. Janko Medja zato ostaja član Združenja Manager. V Združenju Manager pa so dodali, da v kolikor bi se v nadaljnjih postopkih, ki jih vodijo preiskovalni in pravosodni organi, izkazalo, da so sumi, ki so bili podlaga za začetek predkazenskega postopka, vendarle utemeljeni, bo častno razsodišče nemudoma ukrepalo s ponovno presojo.

»Janku Medji je Združenje Manager pred dvema letoma podelilo priznanje Mladi manager 2011. Podelili smo ga v dobri veri in doslej nismo imeli razlogov, da bi v to odločitev podvomili. Zavedamo se, da je oseba, ki prevzame vodenje tako pomembne institucije, kot je NLB, podvržena številnim pritiskom, zahtevam in pričakovanjem, zato je visok oseben etični standard na tem mestu imperativ. Pričakujemo, da bo Janko Medja v uradnem postopku dokazal svojo nedolžnost in etičnost,« je dejal predsednik Združenja Manager Dejan Turk.

Medja je, kot je znano v kriminalistični preiskavi zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Mercatorja.