Mednarodne nevladne organizacije prijavile kršitev Slovenije v projektu TEŠ 6

Pritožba je bila že poslana na Evropsko komisijo, nanaša pa se na skladiščenje in zajemanje ogljika.

Objavljeno
09. november 2011 14.45
Posodobljeno
09. november 2011 14.45
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Bruselj - Dve nevladni organizaciji sta ta mesec Evropski komisiji v Bruslju poslali pritožbo, da so slovenske oblasti pri izdaji dovoljenja za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) prekršile evropsko zakonodajo, ki ureja zajemanje in skladiščenje ogljika, so danes v Bruslju povedali predstavniki ene od organizacij, poroča STA.

Nevladni organizaciji Focus in Environmenal Law Service sta se pritožili glede kršitve 33 člena direktive o zajemanju in skladiščenju ogljika. »Gre za to, da ocena izvedljivosti zajemanja in skladiščenja ogljika ni bila takšne kakovosti, kot jo zahteva evropska zakonodaja, bila je opravljena pozno v procesu in slovenska vlada je zavrnila njeno ponovno preučitev. Vse to je v nasprotju z evropsko zakonodajo,«  je danes v Bruslju pojasnil predstavnik Environmental Law Service Martin Fadrny.

Nespoštovanje zakonodaje lahko po njegovih besedah med drugim pomeni tveganje za financiranje projekta, saj evropske finančne institucije, ki slovensko vlado podpirajo pri projektu, morajo delovati v skladu z evropsko zakonodajo. To sta sicer Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Pritožbo nevladnih organizacij podpira poročilo o izvedbi ocene izvedljivosti zajemanja in skladiščenja ogljika v primeru Teša 6. Poročilo je pripravila mednarodna okoljska nevladna organizacija Bellona Foundation v sodelovanju z Environmental Law Service.

Avtorji poročila ugotavljajo vrsto nepravilnosti v izvedenih študijah, v skladu s katerimi naj bi sicer Teš 6 upošteval standarde na področju zajemanja in skladiščenja ogljika. Med nepravilnostmi so nepreglednost izvora podatkov, na primer glede ocen stroškov, in slaba analiza.

Predstavniki nevladnih organizacij so pritožbo poslali službam komisije, pristojnim za zakonodajo na področju zajemanja in skladiščenja ogljika v okviru sektorja za podnebno ukrepanje, ki ga vodi komisarka Connie Hedegaard. Danes naj bi se s predstavniki komisije tudi sestali.

Če se bo Evropska komisija strinjala z nevladnimi organizacijami, da Slovenija krši direktivo o zajemanju in skladiščenju ogljika, lahko proti državi sproži postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje. Ta se začne s prvim opominom, sledi drugi in na koncu se lahko država znajde na Sodišču EU.