Mehika - priložnost za slovenske dobavitelje avtomobilske industrije

Kolektor v tej državi odpira tovarno in ponuja pomoč pomoč slovenskim podjetjem pri vstopu na mehiški trg.

Objavljeno
25. marec 2015 10.31
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo
Idrijski Kolektor bo maja v Mehiki novo tovarno. Ta država je namreč eno najbolj odprtih gospodarstev, ki se zaradi uspešno izvedenih reform hitro razvija in ima velik gospodarski potencial.

Član uprave Kolektorja Valter Leban je na seminarju o poslovnih priložnostih v Mehiki, ki je bil na GZS, izpostavil, da v tej državi delujejo pomembni proizvajalci s področja avtomobilske industrije. Ugodna je tudi njihova demografska piramida, država je razmeroma konkurenčna po stroških dela, pomembne pa so tudi njene dobre logistične povezave, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predsednik nadzornega odbora in konzorcija lastnikov skupine Kolektor Stojan Petrič je napovedal odprtje tovarne v Mehiki in povabil udeležence seminarja, da se ob tej priložnosti pridružijo gospodarski delegaciji v Mehiko, ki jo pripravljata GZS in Spirit. Dodal je, da je Kolektor s svojimi izkušnjami pripravljen pomagati slovenskim podjetjem pri vstopu na mehiški trg, v primeru dovolj velikega zanimanja tudi preko oblikovanja skupnega poslovnega kluba.

V podjetju TBP - Tovarna bovdenov in plastike so se za Mehiko odločili zaradi vse večjega investiranja avtomobilske industrije v to državo, je pojasnil direktor komerciale TBP Peter Potočnik. Mehika je sedmi največji izvoznik avtomobilov na svetu, z načrtovanim odprtjem proizvodnje Audija in BMW pa se bo povzpela na šesto mesto. Ta trend se bo v prihodnosti še nadaljeval, je prepričan.

Mehika izvaja strukturne reforme


Mehiško gospodarstvo je predstavil Diego Candano Laris, prvi sekretar na mehiškem veleposlaništvu na Dunaju. Mehika je v zadnjih dvajsetih letih po številnih gospodarskih pa tudi političnih reformah postala fiskalno in monetarno stabilno, odprto gospodarstvo. Velik izziv za državo pa so strukturne reforme, ki jih izvajajo in bodo doprinesle k večji konkurenčnosti gospodarstva, je povedal.

Namestnica komisarke za trgovino in investicije iz predstavništva Promexico v Frankfurtu Maria Fernanda Alvarez Padilla pa je spregovorila o možnostih za sodelovanje z Mehiko v okviru nekaterih gospodarskih panog. Priložnosti za Slovenijo vidi predvsem v avtomobilski in lesni industriji, farmacevtski in kemični industriji ter medicinski opremi, informacijsko-komunikacijski tehnologiji, predelavi hrane in pijač, pa tudi v gradbeništvu in infrastrukturnih projektih.