Melamin z rekordnimi poslovnimi rezultati

Investicije: Največji kočevski zaposlovalec je v krizi investiral največ. Rezultat so rekordni.

Objavljeno
19. september 2014 19.15
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Kočevje – V kočevski kemični tovarni Melamin bo eno leto poskusno obratovala nova parna kotlovnica na lesno biomaso, kar je investicija, vredna 5,2 milijona evrov. »S to naložbo imamo zagotovljeno toplotno energijo za redno proizvodnjo, fosilna goriva smo zamenjali z lokalno biomaso, hkrati pa bomo znižali CO2 za 10.000 ton letno,« pravi Srečko Štefanič, direktor Melamina.

Podjetje je eden največjih zaposlovalcev na Kočevskem in med 50. največjimi slovenskimi izvozniki. Lani, ko so imeli rekordnih 45,3 milijona evrov prometa, so izvozili 86 odstotkov prodaje, letos pa 88 odstotkov. Trg imajo razpršen v več kot 50 državah in izvažajo na vse kontinente.

Podjetje ima tri programske enote: kemično, lesno in obutveno industrijo, vendar ima največjo rast PE Kemija, kjer izdelujejo materiale za industrijo barv in lakov, gumarsko, papirno, lesno-predelovalno industrijo… Pred 15 leti je ta enota ustvarila polovico celotne prodaje Melamina, sedaj 84 odstotkov. »V zadnjih desetih letih smo prodajo skorajda podvojili, povečali izvoz, premagali recesijo in s pravilno usmerjenim investiranjem povečali prodajo do današnje rekordne ravni,« pravi Štefanič. Letos načrtujejo prodajo v višini 45,9 milijona evrov.

V Melaminu so v zadnjih petih letih letno investirali okoli osem odstotkov prihodkov. »Leta 2008, ko je bila največja kriza in smo imeli celo nekaj izgube, smo imeli največjo investicijo v zgodovini družbe, ko smo postavili kontinuirni reaktor za visoko zaetrene melaminske smole,« pravi Srečko Štefanič. Ta naravnanost podjetja se pozna tudi pri rasti prodaje, saj so zadnjih pet let povečevali čisti dobiček. Lani, na primer, so imeli rekordni dobiček v višini 1,46 milijona evrov.

Posebnost nove Melaminove kotlovnice je, da je edina v Sloveniji, ki lahko uporablja zeleno biomaso, torej svežo biomaso z visoko vlažnostjo. »Parni kotel temelji na tehnologiji vrtinčenega sloja,« pravi dr. Igor Mihelič, vodja razvoja v Melaminu: »Lesne sekance doziramo na z vročim zrakom podpihano plast peska, kjer prihaja najprej do sušenja in v drugi fazi do izgorevanja.«

V Evropi poznajo podobne kotlovnice, vse pa so veliko večje kot je v Kočevju, kjer je moč parne kotlovnice 10 MW. Proizvaja paro s temperaturo 430 stopinj Celzija in tlakom 30 barov, učinkovitost pa je 93-odstotna. Z novo kotlovnico je Melamin, ki letos praznuje 60 let delovanja, že drugič v zgodovini zamenjal primarni energetski vir, pravi Štefanič: »Z zamenjavo fosilnega goriva z lesno biomaso se bo bistveno znižal ogljični odtis izdelkov podjetja, izboljšala pa se bo tudi stabilnost in konkurenčnost podjetja na mednarodnih trgih.«

Kotlovnica je v podjetju, kjer je 190 zaposlenih, prinesla pet novih delovnih mest. Posredno pa so zagotovili nove zaposlitve tudi v lokalnem okolju, pri dobaviteljih lesne biomase, saj dnevno za obratovanje kotlovnice potrebujejo od 250 do 300 kubičnih metrov lesnih sekancev.