Menedžer leta 2013 je Igor Hafnar

Prvi mož Savatecha ima levji delež zaslug za opazno rast dodane vrednosti na zaposlenega v družbi, meni upravni odbor Združenja Manager

Objavljeno
26. september 2013 11.46
Slovenija, Kranj, 26.Oktober2012, Igor Hafnar, direktor Savatech. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Upravni odbor Združenja Manager je za menedžerja leta 2013 imenoval Igorja Hafnarja, direktorja družbe Savatech, ki izdeluje pnevmatike za motorje, skuterje, motokultivatorje in druge gumene izdelke.

Igor Hafnar je z gumarstvom povezan vse od začetka svoje kariere. Leta 1992 je v kranjski Savi začel kot konstruktor projektant, nato postal vodja razvoja in leta 2002 direktor programa Velo v Savatechu. Na čelo družbe, ki je takrat štela 846 zaposlenih, je prišel v času izbruha finančne krize leta 2008 in tudi v času, ko je Savatech še posloval pod okriljem kranjske Save. To se je spremenilo konec lanskega leta, ko je zadolžena Sava prodala Savatech češki gumarski skupini ČGS (Češka gumarenska společnost), zaposleni v Kranju pa so se poslovili še od zadnje gumarske družbe, potem ko je Sava že pred nekaj leti prodala program avtomobilskih pnevmatik Goodyearu.

Sedemčlanska komisija za izbor menedžerja leta je v utemeljitvi izbire zapisala, da »družba Savatech dosega odlične poslovne rezultate, gradi dobre medsebojne odnose z zaposlenimi, hitro izboljšuje dodano vrednost in se na svetovnem trgu umešča med najboljše v izbranih tržnih nišah«. Lani je Savatech ustvaril 111 milijonov evrov čistih prihodkov, pod črto pa je ostalo za dobrih sedem milijonov evrov čistega dobička, to je 23-krat več kot leta 2008.

Po mnenju komisije ima Hafnar levji delež zaslug tudi za skokovito rast dodane vrednosti na zaposlenega. Ta znaša skoraj 50.000 evrov in se je od leta 2008, ko je bila z 28.000 evrov na zaposlenega pod slovenskim povprečjem, do danes skoraj podvojila. Hafnar pa dosežke zelo povezuje s pripadnostjo zaposlenih, »ki so aktivno sodelovali z vodstvom pri iskanju prihrankov v proizvodnji, povečevanju produktivnosti in dvigu kakovosti«, je med drugim zapisala komisija.