Mercator s Panvito in Ihanom v kakovostno domačo ponudbo svinjine

Triletna pogodba o sodelovanju je korak do večje slovenske samopreskrbe in podpora lokalnim dobaviteljem.

Objavljeno
09. december 2015 13.51
V enem izmed obratov Kraljevih mesnin
B. K.
B. K.
Ljubljana − Mercator je konec novembra podpisal triletno pogodbo o sodelovanju z dvema slovenskima dobaviteljema svinjskega mesa – Skupino Panvita in Farmami Ihan. Kot so sporočili iz družbe, je sodelovanje korak do večje slovenske samopreskrbe in podpora lokalnim dobaviteljem, za kupce pa spodbuda k nakupu kakovostnega mesa domačega porekla. V okviru tednov slovenskega mesa v Mercatorju od 26. novembra do 23. decembra potrošnikom zagotavljajo razširjeno ponudbo svežega mesa, mesnih izdelkov in premium mesnih izdelkov domačega porekla.

Domača mesnopredelovalna industrija velja za ranljivo in manj konkurenčno živilsko panogo, v največji krizi pa je prireja in predelava svinjskega mesa, opozarjajo v Mercatorju. Trend samopreskrbe s prašičjim mesom je v Sloveniji negativen, upadla je tudi prodaja svežega svinjskega mesa. Da bi ga spremenili, so Mercator, Skupina Panvita in Farme Ihan podpisali pogodbo o dolgoročnem partnerskem sodelovanju.

Z dolgoročno pogodbo o sodelovanju se Mercator zavezuje, da bo od obeh domačih dobaviteljev v treh letih odkupoval sveže svinjsko meso. Po besedah predsednika uprave Mercatorja Tonija Balažiča je Mercator edini trgovec, ki v celoti spoštuje zavezo iz leta 2013, da v redni prodaji v svojih mesnicah nudi izključno slovensko sveže meso. »Kljub zahtevnemu položaju slovenske mesne industrije bomo to zavezo še naprej uresničevali in krepili zavest, da je slovensko doma v Mercatorju,« pojasnjuje Balažič.

»Naše sodelovanje z Mercatorjem je pomembno tako zaradi ohranjanja dejavnosti domačih kmetov in rejcev kot tudi slovenskega potrošnika. Pri rejcih in domačih kmetih se na ta način ohranja dejavnost, ki je za naše kraje značilna že stoletja, potrošnik pa dobi meso slovenskega porekla, ki je kvalitetno, sveže in zaradi bližine pridelave tudi okoljsko manj obremenjujoče,« je poudaril Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita.

Kot je dodal Marko Višnar, generalni direktor Farm Ihan, pa je sodelovanje z Mercatorjem tudi »neposredno zagotovilo sledljivosti in nesporne kakovosti; potrošniki imajo vsa zagotovila, da je poreklo svinjskega mesa skrbno preverjeno, meso pa zanesljivo domače in sveže«.