Mercator v trimesečju z dobičkom

Čisti dobiček četrtletja je znašal 1,1 milijona evrov ali 64,1 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Objavljeno
24. maj 2017 12.13
jsu-mercator
B. K.
B. K.

Ljubljana − Letošnje poslovanje Mercatorja bo, če je sklepati po prvem trimesečju, bistveno uspešnejše od lanskega. Družba je danes objavila poslovne rezultate za prvo trimesečje. V tem času je ustvarila 564,6 milijona evrov prihodkov iz prodaje in 5,9 milijona evrov dobička iz poslovanja. Čisti dobiček četrtletja je znašal 1,1 milijona evrov, kar je 64,1 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Prihodki so bili v primerjavi z lanskim letom sicer za 6,7 odstotka nižji, a če upoštevamo prodaji Modiane in Intersporta, so bili nižji le za 0,7 odstotka. Prodaja se je znižala predvsem v Sloveniji in na trgih, kjer ohranja le nepremičninsko dejavnost (BiH, Hrvaška), občutno pa so se povečali v Črni gori.

Lani so v družbah Poslovni sistem Mercator, Mercator - H  in Mercator - BH slabili terjatve do družb v Skupini Agrokor, ki niso del Skupine Mercator. Nadzorni svet je aprila od uprave zahteval, da nemudoma preuči vse možnosti za čimprejšnjo poravnavo medsebojnih terjatev in obveznosti med Mercatorjevimi in Agrokorjevimi družbami v skupini. Prve poravnave so že izvedli, in, kot poudarjajo, se pozitivni signali v zvezi s tem kažejo tudi za prihodnost.

Naložbe je Mercator tudi v prvem četrtletju letos usmerjal predvsem v preurejanje maloprodajne mreže. Prenovil je 22 trgovin, poleg tega je s poslovnimi najemi pridobil šest novih enot. Njegova največja pridobitev v Sloveniji je novozgrajeni trgovski center na Bledu.