Mercator znova na rešetu lastnikov

Nadzorniki pivovarne Laško so razpravljali o prodaji Mercatorja in Dela.

Objavljeno
27. oktober 2011 21.47
Posodobljeno
27. oktober 2011 21.47
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec
Ljubljana – »Glavno merilo pri prodaji Mercatorja ne bo dosežena cena, temveč tudi drugi učinki na poslovanje banke,« je po včerajšnji skupščini NLB poudaril njen predsednik uprave Božo Jašovič.

Morebitne negativne posledice prodaje Mercatorja na poslovanje naše največje banke, bi, kot kaže, lahko imele pomembno vlogo pri iskanju kupca za »najboljšega soseda«. Ne gre namreč pozabiti, da je trgovec, ki je leta 2010 ustvaril skoraj 2,8 milijarde evrov prihodkov, eden od pomembnih komitentov NLB.

»Želimo si, da ostane naš komitent tudi na dolgi rok ter da bi v prihodnje morda skupaj delali v še večjem obsegu,« je po skupščini poudaril Božo Jašovič.

Treba je spomniti, da je hrvaški Agrokor, ki znova velja za najboljšega ponudnika za Mercator, eden glavnih komitentov Zagrebačke banke, ki je članica bančne skupine Unicredit. Agrokorjeve ponudbe Jašovič ni želel komentirati, poudaril je le, da se prodaja »najboljšega soseda« nadaljuje. Hkrati ni izključil možnosti, da bo NLB zaradi vsesplošne krize upočasnila postopke dezinvestiranja svojih (nestrateških) naložb. To ne pomeni, da bo prodaje ustavila, temveč da naložb ne bo prodajala za vsako ceno.

»Še naprej bomo testirali trg in preverjali ponudbe. Če bo naložbe mogoče prodati, ne da bi za banko nastala dodatna izguba, bomo to storili. Sicer bomo dezinvestiranje preložili v nedoločeno prihodnost,« je med drugim poudaril Jaševič.

S prodajo Mercatorja so se včeraj »ukvarjali« tudi nadzorniki pivovarn Laško in Union, ki so imeli sejo še pozno zvečer. Seznanili so se z nezavezujočimi ponudbami za Mercator ter s strategijo prodaje časopisne družbe Delo.

»Od uprave pričakujemo natančen terminski načrt, do kdaj bi prodali Delo,« je pred sejo poudaril prvi nadzornik laške pivovarne Vladimir Malenkovič. O potencialnih kupcih za Delo Malenkovič včeraj ni želel govoriti, znano pa je, da sta interes za nakup izrazili švedska založniška družba Bonnier in nemško-švicarsko podjetje Ringier Axel Springer.

Nadzorniki so včeraj govorili tudi o obvladovanju stroškov v skupini, s poudarkom na stroških materiala in storitev. Točka o obvladovanju stroškov je bila sicer zaradi svoje razsežnosti umaknjena z zadnje seje nadzornega sveta Pivovarne Laško pred dvema tednoma.