Mercator ostaja na varni strani radarja

Po pregledu obsežne dokumentacije so nadzorniki ugotovili, da poslovni interesi družbe Mercator niso bili oškodovani.

Objavljeno
14. april 2017 17.12
jsu_mercator
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Ljubljana - Upravi Mercatorja s Tomislavom Čizmićem na čelu bo pri spremljanju poslovanja z družbami iz skupine Mercator in skupine Agrokor pomagala svetovalno-revizijska družba. Vse glasnejši očitki o domnevnem Agrokorjevem izčrpavanju Mercatorja pa niso upravičeni.

Nadzorni svet Mercatorja je na izredni seji pregledal obsežno dokumentacijo in ugotovil, da je bilo Mercatorjevo poslovanje v preteklem obdobju brez nepravilnosti in da poslovni interesi družbe niso bili oškodovani, so iz največje slovenske trgovske družbe sporočili po seji nadzornikov.

Nadzorniki, ki jih je postavil Agrokor še v času, ko je skupini vladal Ivica Todorić, so se seznanili s poročilom o nabavni politiki Mercatorja in sklepanju pogodb z zunanjimi izvajalci na področju marketinških storitev in naložb. Ti podatki, podprti s poročili revizorskih družb Deloitte in Ernest & Young, nadzornikom zadostujejo za ugotovitev, da ni bilo nepravilnosti pri poslovanju, ki bi lahko izčrpavale Mercator v korist nasedlega Agrokorja.

Uprava Mercatorja pod vodstvom Tomislava Čizmića bo najela svetovalno-revizijsko družbo, ki bo dodatno vzpostavila sistem poročanja v zvezi s povezanimi družbami skupine Mercator in skupine Agrokor, ki niso del Mercatorja. Šestčlanski nadzorni svet je upravi naročil, naj preuči vse možnosti za čim hitrejšo poravnavo medsebojnih terjatev in obveznosti med družbami skupine Mercator in Agrokor, ki niso del skupine Mercator.

Medtem ko predstavniki lastnika Mercatorja zagotavljajo, da ni izčrpavanja, se država pripravlja na najslabši scenarij z novim zakonom, ki državi omogoča, da v upravo zasebne družbe sistemskega pomena postavi svojega človeka, ki naj bi družbo obranil pred izčrpavanjem lastnika v težavah. »Zakon je potreben, saj moramo preprečiti morebitno izčrpavanje Mercatorja, ki bi se lahko zgodilo zaradi Agrokorjevih težav,« gospodarski minister Zdravko Počivalšek pojasnjuje namen zakona.

Vodilni uvoznik banan v regiji Izet Rastoder je vodilni dobavitelj agrumov in banan Agrokorju, Mercator tudi njemu redno plačuje. Zaradi blokad računov in pomanjkanja denarja ima trenutno odprtih okoli 20 milijonov evrov terjatev do Agrokorja. »Po zadnjih menjavah v vodstvu Agrokorja imamo težavo, ker ne vemo, kdo je naš sogovornik,« nam je povedal Rastoder.