Metod Grah: »Nočemo se prodajati prepoceni«

Rast prihodkov družinskega podjetja Terme Vivat je skoraj dvakrat takšna kot rast nočitev.

Objavljeno
25. maj 2017 18.37
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Moravske Toplice – Terme Vivat, ki so v lasti družinskega podjetja Grahovih Počitek - užitek, so v lanskem letu ustvarile dobre 4,3 milijone evrov prihodkov, kar je za 14 odstotkov več kot leto poprej, in 69.000 nočitev, kar je osem odstotkov več kot leta 2015.

»Kot vidite, se nismo razprodajali, ker je rast prihodkov skoraj dvakrat takšna kot rast nočitev,« pravi direktor in soslastnik Term Vivat Metod Grah.

Nasploh Metod Grah ni zagovornik kuponskega razprodajanja turizma in z družino - polovična solastnica družbe je žena Milena, v termah pa sta zaposlena tudi sinova Timotej in Tilen - so si zastavili strategijo vlaganja v kakovost in v postopno rast, tudi cenovno.

»Toda cen ne moremo zviševati kar tako, na hitro. Za njimi mora biti dober produkt, predvsem pa jih mora sprejeti trg,« pravi Grah.

Dve večji naložbi

In v termah Vivat v zadnjem času veliko vlagajo v to, da bi jih trg sprejel kot kakovostne ponudnike. V lanskem letu so tako dokončali dve večji naložbi v vrednosti dobrega milijona evrov: povsem so prenovili depandanso in jo dvignili v kategorijo štirih zvezdic prestige, obenem pa so depandanso povezali z osrednjim hotelskim in bazenskim kompleksom z zaprtim hodnikom, ki bo v hladnih mesecih gostom olajšal prehajanje med obema stavbama.

»S tem si obetamo boljšo povprečno zasedenost vseh naših 400 postelj, saj je kar tretjina naših zmogljivosti v depandansi, onstran parkirišča in ceste in je bil ta del pozimi slabše zaseden,« pravi Grah. 

Z naložbami nadaljujejo tudi letos. Tako bodo v enak standard prenovili tudi sobe v osrednjem hotelskem kompleksu, jeseni pa bodo začeli graditi dodatno novo restavracijo, ker je sedanja včasih že pretesna. Zaradi zahtevnih športnih gostov iz arabskih držav bodo letos zgradili tudi nov profesionalni fitness center, prihodnje leto pa bodo razširili restavracijo ob bazenih in nad bazenskih kompleksom zgradili dvajset novih sob.

Že doslej so v Vivatu veliko vlagali in imajo zaradi tega odlične pogoje za priprave različnih športnih ekip - z odpadno termalno vodo ogrevani zunanji nogometni igrišči privabljata nogometne ekipe na zimske priprave, zunanji olimpijski bazen v skladu z vsemi olimpijskimi standardi pa plavalne klube predvsem iz severne Evrope. njihova ciljna publika so tudi družine in starejši, ki si želijo kakovostno preživljati tretje življenjsko obdobje. Terme imajo tudi status naravnega zdravilišča, vendar jim tudi po štirih letih od države še ni uspelo dobiti koncesije.

Neuspešna pogajanja z vlado

Poseben problem pa so koncesnine za rabo termalne vode, o kateri se slovenska termalna kopališča in zdravilišča še vedno neuspešno pogajajo z vlado. Metod Grah je član pogajalske skupine termalcev.

»Že eno leto se trudimo, pa doslej nismo uspeli priti do okoljske ministrice Irene Majcen, da bi ji razložili, da je za slovenski termalni turizem vztrajanje pri polnih koncesninah dolgoročno škodljivo. Saj ne, da sploh ne bi hoteli plačevati koncesnine, toda ta bi morala biti takšna, da bi v tem delu Evrope ostali konkurenčni. Terme na Madžarskem namreč plačujejo le dvanajstino tega, kar je odmerjeno nam, v Avstriji koncesnin ne poznajo, na Češkem so termalne vrtine v državni lasti in terme zanje plačujejo najemnino s tem, da jih vzdržujejo... Pri nas bi radi dosegli vsaj to, kar so dosegli kmetijci, ki toplo vodo uporabljajo v rastlinjakih: da bi nam po znani enačbi izračunane koncesnine s končnim faktorjem prepolovili. Če se to ne bo zgodilo, bomo sprožili ustavni spor zaradi neenakopravne obravnave nas v primerjavi s kmetijci.«