MF: Sindikat energetike je bil glede holdinga »relativno zaveden«

Ministrstvo za finance se je pogovarjalo s sindikatom energetike glede referenduma o državnem holdingu.

Objavljeno
11. oktober 2012 16.38
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Predstavniki ministrstva za finance so se sestali s sindikatom delavcev energetike, ki je minuli teden DZ obvestil o pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, piše STA.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič  je pojasnil, da načrta B glede holdinga ni, da pa bodo vsi postopki, ki jih predvideva zakon, lahko stekli šele, ko oziroma če bo zakon začel veljati.

Državni sekretar je sestanek s sindikatom delavcev energetike označil za zelo konstruktiven. Na podlagi pogovorov je bilo po njegovih besedah v veliki meri jasno, da je bil sindikat »relativno zaveden« glede učinkov zakona, sploh glede sprejemanja klasifikacije državnih naložb in strategije za upravljanje z njimi ter vseh varovalk, ki jih zakon predvideva.

Izkupiček sestanka je označil za dober, pogovore pa bodo še nadaljevali in videli, če jim bo uspelo doseči tudi prekinitev referendumske pobude.

Sindikat delavcev energetike je v pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu zbral nekaj več kot 3900 podpisov. V sindikatu so se za pobudo odločili zaradi pomanjkanja vsakršne simulacije poslovanja holdinga in odsotnosti ustrezne javne obravnave zakona. Bojijo se tudi, da bo z ustanovitvijo holdinga prišlo do razprodaje državne srebrnine.

V sredo pa so predstavniki Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG) Slovenije v DZ predali obvestilo o pobudi za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke.

Pobudo so opremili z nekaj več kot 3000 podpisi, kot glavni razlog zanjo pa so v sindikatu navedli strah za usodo delovnih mest v kemični panogi, na katero je vezano kar nekaj zaseženih lastniških deležev, ki spremljajo slabe bančne terjatve in naj bi se prenesli na t.i. slabo banko ter nato prodali.

Živkovič je dejal, da se s sindikatom KNG na ministrstvu še niso srečali, vendar pa imajo v načrtu tudi to. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je danes sicer opozoril, da je rožljanje z referendumom na temo sanacije bančnega sistema nedopustno, saj je sanacija slabih terjatev bank ključen vzvod za spodbuditev gospodarske rasti.