Mišič novi predsednik uprave Luke Koper

Mišič: Čestitke sem že prejel. Bratušek: Nedopustno. Lukšič: Zgrožen. Virant: Nesprejemljivo. V kratkem nova skupščina?

Objavljeno
26. avgust 2013 17.06
Luka
Boris Šuligoj, Koper, Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika
Boris Šuligoj, Koper, Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika

Koper - Gašpar Gašpar Mišič, donedavni državni sekretar v kabinetu predsednice vlade, je novi predsednik uprave Luke Koper. Funkcijo bo prevzel 6. septembra, ko sedanjemu začasnemu predsedniku Bojanu Branku poteče začasni mandat. Po neuradnih virih je Tomaž Kuntarič, predsednik uprave Soda že napovedal možen sklic izredne skupščine Luke, na kateri naj bi ponovno izbirali nadzornike.

Kljub drugačnim napovedim je nadzorni svet Luke Koper s petimi glasovi za in štirimi proti imenoval spornega kandidata za predsednika uprave Luke Koper.

Odločilni glas za  Mišiča je prispeval prvi nadzornik Luke Koper Dino Klobas, ki je v zadnjem trenutku spremenil odločitev in glasoval za Mišiča. Pred glasovanjem je namreč predlagal prepričljivejšo podporo oziroma, da se predsednika izbere z več kot samo petimi glasovi večine.

Mišič: »Razkril bom denarne tokove«

»Poskrbel bom, da bo poslovanje Luke Koper transparentno, pošteno in korektno. Ukvarjal se bom z razvojem pristaniške dejavnosti. Vsi, ki so se doslej ukvarjali z mojo kandidaturo, so pri meni iskali samo negativne plati, nikogar ni zares zanimala vsebina mojega programa. Z mojim imenovanjem na čelo Luke nihče ne bo potegnil kratke, razen tistih, ki so pri Luki Koper skrbeli predvsem za svoje privatne denarne interese. Poskrbel bom, da bomo objavili, kdo in kako so črpali denar iz Luke, zato, da bomo razumeli, zakaj so se tako bali mojega prihoda v pristaniško podjetje,« je za Delo dejal Mišič.

Mišič: Janković ni imel nič pri moji kandidaturi

»Zoran Janković absolutno ni imel nič pri moji kandidaturi. To je bila samo moja odločitev, in podpirali so me tisti, ki so volili zame. Ne vem, kaj lahko naredi izredna skupščina podjetja. Jaz pravim, naj mi dajo priložnost do novega leta, da pokažem, kaj lahko naredim. Če ne bo poslovnih rezultatov, me lahko razrešijo brez sleherne odpravnine,« je dejal Mišič.

»Če bodo nadzorniki med seboj razklani (kot je pokazalo glasovanje), bo še bolje, ker bo večji nadzor nad mojim delom. Jaz pri nadzornikih ne potrebujem zaveznikov, ampak take, ki bodo pošteno skrbeli za nadzor,« je po glasovanju na NS povedal Gašpar Gašpar Mišič, ki ga danes ni bilo v Luko.

Dino Klobas je odgovoril, da so se danes dogovorili o glasovanju za štiri kandidate in da je vsak nadzornik lahko oddal samo en glas. Najprej so očitno glasovali o Bojanu Branku, ki pa je dobil samo štiri glasove podpore. Naslednji je bil na vrsti Mišič, kateremu je poleg treh zaposlenih in predstavnice MO Koper dal svoj glas tudi Dino Klobas.

Bratuškova napovedala proučitev ukrepov

Predsednica vlade Alenka Bratušek je za Delo dejala, da je imenovanja Mišiča za predsednika uprave Luke nedopustno. Zjutraj se bo usedla s svojimi sodelavci in proučila ukrepe.

Na svojem facebook profilu pa je zapisala: Žalostna sem, da moj bivši državni sekretar ne vidi, da dela škodo vladi in stranki. Tudi če bi bil odličen direktor, je nedopustno, da se je na to mesto zavihtel s politične funkcije.

Lukšič: Nadzorniki naj ustrezno ukrepajo, drugače ...

Predsednik SD Igor Lukšič je za Delo dejal, da je zgrožen. »Stvari so šle čez rob. Dobro bi bilo, da nadzorniki v Sodu, ki jih je imenovala vlada, premislijo in ustrezno ukrepajo. Če se ne bo nič zgodilo, bo vlada morala zamenjati nadzornike v Sodu,« je komentiral.

Na novinarski konferenci je dodal, da če Sod in vlada ne bosta odreagirala - »vroč kostanj je v rokah uprave, nato nadzornikov, na koncu vlade« -, potem SD v koaliciji nima kaj iskati.

Erjavec: Sod naj skliče izredno skupščino

Predsednik Desusa in zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da se imenovanje Mišiča na čelo Luke Koper ne bi smelo zgoditi, saj da je v škodo podjetja. Pričakuje, da bo Sod čimprej sklical izredno skupščino družbe, ki bo razrešila nadzorni svet.

Möderndorfer: Tiste, ki odločajo v imenu lastnika, je treba zamenjati

Predsednik poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je tvitnil: »Ko 70-odstotni latnik nima več vpliva na odločitve o svoji lastnini, je potrebno tiste, ki odločajo v imenu lastnika, zamenjati!«

Jakič: Nedopustno

Obrambni minister iz vrst PS Roman Jakič je tvitnil: »Nadzorni svet, ki ne upošteva stališča lastnika, se mora vprašati, v imenu koga odloča. Tako ravnanje je nedopustno.«

Virant: Nujna zamenjava NS in Mišiča

Predsednik DL Gregor Virant pa je imenovanje Mišiča označil za nedopustno. DL zahteva, da vlada takoj stori vse, kar je v njeni pristojnosti, da pride do zamenjave nadzornega sveta Luke in Mišiča. Pri tem so dodali, da DL v NS nima svojih članov.

V SDS čestitali Jankoviću

Na socialnem omrežju Twitter so v SDS zapisali: »Iskrene čestitke predsedniku vlade Zoranu Jankoviću za uspešno uveljavljanje 'pozitivne' kadrovske politike vlade v Luki Koper!«

SLS: Klobas je politično klonil

Podpredsednica stranke Olga Franca je na Twitterju zapisala, da je »nepolitični« nadzornik Dino Klobas politično klonil. »Z Gašparjem Gašparjem Mišičem bo žal klonila tudi Luka Koper,« je zapisala in dodala, da bo verjetno vstala Primorska.

NSi: Vladni vlečni konj bo zares vprežen v ladje

»Imenovanje je popolnoma nehigienično in neetično, saj se je Mišič na direktorski položaj zavihtel skoraj direktno z mesta državnega sekretarja. Gre za prvovrsten vpliv politike na gospodarsko družbo, kar ne more prinesti želenih gospodarskih rezultatov,« so se odzvali v NSi in se vprašali: »So v ozadju imenovanja morda kakšne obljube predstavnikom zaposlenih? Ali bo KPK raziskala tudi ta ozadja?«.

***

Ali so nadzorniki pri Mišiču trgovali z glasovi?

Potem, ko je pet nadzornikov potrdilo Gašparja Gašparja Mišiča za novega predsednika uprave Luke Koper, je nadzornik Jordan Kocjančič ob prihodu s seje dejal: »Katastrofa. Razmišljamo o tem, da bi odstopili iz nadzornega sveta.«

Iz drugih virov pa se je razširila informacija, da naj bi šlo pri tokratnem glasovanju za trgovino z glasovi.

***

Pod žarometom: Za Mišičev poslovni uspeh je bila druga polovica 90. let prejšnjega stoletja odločilna. Več preberite v prispevku: Gašpar Gašpar Mišič: pitbul za Luko Koper