Mišič še brez pogodbe, a s prvo dobro oceno nadzornikov

Razkril je vrsto nepravilnosti in milijonskih oškodovanj v Luki. V 20 dneh je družbi prihranil za 2,6 milijona evrov, trdi.

Objavljeno
27. september 2013 21.00
Mišič v Luki Koper
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Nadzorniki Luke Koper danes niso soglašali, da bi Gašparju Gašparju Mišiču pripravili in podpisali pogodbo o zaposlitvi. So pa sprejeli sklep, s katerim bo urejeno plačilo njegovega opravljenega dela v skladu z zakonom in dokler novi nadzorni svet ne bo odločil drugače. Skatka pogodbo o zaposlitvi so prepustili novemu nadzornemu svetu in zagotovili plačo predsedniku uprave.

Nadzorniki, imenovani na julijski skupščini, so danes zasedali zadnjič, saj naj bi po vseh predvidevanjih skupščina 7. oktobra imenovala nove. To nam je dan prej potrdil tudi Tomaž Kuntarič, predsednik uprave Soda. Novi nadzorniki se bodo odločali, ali in kako bodo razrešili Mišiča, oziroma se z njim pogajali glede pogodbe o zaposlitvi.

Nikolaj Abrahamsberg, ki je nadomeščal predsednika NS (Dino Klobas je po pritisku javnosti namreč odstopil) je danes pojasnil, da so od uprave zahtevali postopke z zahtevano revizijo poslovanja družbe, ki jo je zahtevala skupščina že na spomladanski skupščini. »Uprava je zelo korektno in konstruktivno opravila poročilo in podatke, iz katerih je razvidno, da je v preteklosti dejansko prišlo do oškodovanja Luke Koper. Zato smo upravi naložili, naj pripravi nadaljnja poročila in sprejme nadaljnje ukrepe, da se nejasnosti dokončno razčistijo. Na dnevnem redu smo imeli še eno pomembno pogodbo za naložbo v znesku 9,6 milijona evrov. V tem primeru smo zelo zadovoljni z delom uprave, saj je po pogajanjih Gašpar Gašpar Mišič uspel znižati pogodbo na 8,5 milijona, kar kaže, da strokovne službe v Luki niso ne strokovno ne odgovorno pripravile te pogodbe. Zato smo upravi predlagali, da razreši vodjo investicij v Luki,« je povedal Nikolaj Abrahamsberg.

Gašpar Gašpar Mišič je povedal, da je pričakoval, da bo osnutek pogodbe o njegovi zaposlitvi pripravljen. Na dnevni red niso uvrstili predloga o imenovanju Mitje Dujca za njegovega namestnika in bo o njem odločal novi nadzorni svet. »Zdaj se počutim solidno glede na to, kar se je dogajalo ob mojem imenovanju, saj je današnja ocena nadzornega sveta zame največje zadovoljstvo, da namreč dela uprava naravnost odlično.«

Mišič je v kratkem času odkril vrsto anomalij in dokaj kaotično stanje, odkrival je nepotizem, klientelizem, oškodovanja. »Moji predhodniki, ki so se imeli za profesionalce, so dopuščali (hote ali nehote, zaradi znanja ali neznanja in drugih izgovorov) oškodovanje Luke za veliko milijonov evrov. To bomo še ugotavljali. V Luki so trošili denar ne zato, da bi vlagali, ampak zato, da bi zapravljali. Odkar sem predsednik uprave (manjkot tri tedne) sem preprečil sklenitev za 2,6 milijona evrov spornih pogodb. Za vzdrževanje gre na leto 11 milijonov evrov, toda stroji se kvarijo bistveno nad normalo, serviserji pridno servisirajo, ampak tudi pridno zaračunavajo. Samo za zunanjega sodelavca, ki je pripravljal facebook stran so lani plačali 72.000, letos pa 32.000 evrov. To pogodbo smo že prekinili. Mesečne pavšale za odvetniški pisarni Senica in Čeferin smo znižali s 5000 na 3500 evrov. Po treh tednih mojega prihoda mi je povsem jasno, zakaj so bili nekateri tako močno proti mojemu prihodu. Gre za lovke, ki so še danes vpete v politiko in jo upravljajo iz ozadja. Zato lahko rečem, da si je Luka zaslužila predsednika, ki ima pogum, da razišče vsa škodljiva dejanja,« je novinarjem bez dlake na jeziku in z določeno mero samohvale povedal Mišič.

Dodal je tudi, da bo o vseh ugotovitvah seznanil protikorupcijsko komisijo in druge organe, saj je prepričan, da je šlo v Luki za barabinstvo brez primere. »Me ne preseneča, da me plenilci ne marajo, ker vedo, da ne bodo več mogli pleniti. Ne bom jih pustil pri miru. Tudi, če ne bom več predsednik uprave, jih bom preganjal, ker ne bom dopustil, da nam uničujejo državo,« je dejal Mišič.

Tomaž Kuntarič nam je povedal, da skoraj nihče od predlaganih novih nadzornikov ne bo ostal v končnem predlogu za skupščino. Procedure o novih nadzornikkih bodo izpeljali prihodnji teden. Ali bodo predlagali pet ali šest imen ni hotel biti konkreten: »Jaz sem za kompromis in za spoštovanje lokalne skupnosti.Toda sindikat ne more imeti glavne besede v Luki,« je dejal Kuntarič. Delavski direktor Matjaž Stare pa je rekel, da se je v desetih dneh nove uprave naučil neprimerno več, kot v treh letih sodelovanja s prejšnjima upravama.