Mišičeva usoda v rokah novih nadzornikov

Na skupščini Luke Koper so državni lastniki in občina Koper glasovali usklajeno. Gašpar Gašpar Mišić še ostaja predsednik uprave.

Objavljeno
07. oktober 2013 20.45
Skupščina Luka Koper - Gašpar Gašpar Mišić 7.oktobra 2013
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Gašpar Gašpar Mišič je še predsednik uprave Luke Koper, a ta ima spremenjen statut in nove nadzornike, ki veljajo za bolj kompetentne od prejšnjih. Obstoj uprave bo odvisen od njihove ocene o izpolnjevanju natančnejših finančnih, tehničnih in operativnih ciljev.

Na tretji letošnji skupščini Luke Koper so z več kot 99-odstotno podporo izvolili pet novih nadzornikov. Očitno je bilo, da so se državni lastniki (ki premorejo skupaj s Kadom 67,11- odstotni delež) uskladili z vsemi večjimi lastniki, predvsem z mestno občino Koper, saj so pri vseh odločitvah dosegali popolno usklajenost.

Tako je direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič ostala nadzornica v nasprotju s predvidevanji, da naj bi jo zamenjali. Skupaj so izglasovali tudi Rada Antoloviča, glavnega izvršnega direktorja P & O Maritime iz skupine DP World v Dubaju, ki je lani kandidiral za predsednika uprave Luke,predsednico uprave Skupine Prva Alenko Žnidaršič Kranjc, dekanjo Fakultete za pomorstvo in promet Univerze Ljubljana Elen Twrdy, vodjo pravne službe Soda Žigo Škerjanca in Andreja Šercerja, pravnika in pomočnika uprave Vzajemne. Na njihov račun ni nihče imel pripomb, le enega od malih delničarjev je zanimalo, kdo bo Antoloviču plačeval potne stroške. Kasneje smo izvedeli, da jih po sklepu skupščine plačuje Luka Koper.

Mišič je po imenovanju nadzornikov izjavil: »Zelo sem zadovoljen, ker gre za vrhunske strokovnjake s pravnega in ekonomskega področja, in sem prepričan, da bodo pravilno odločali. Z Radom Antolovičem sem bil v stikih že prej vsak teden, še preden je pristal na kandidaturo, zagotovo bo dodana vrednost pri poslovanju Luke. Osebno poznam tudi Elen Twrdy, saj je bila predsednica komisije, ko sem diplomiral na fakulteti za pomorstvo.«

Več razprave je sprožila sprememba statuta, s katero so določili, da morajo imeti predsednik in člani uprave najmanj univerzitetno izobrazbo in vsaj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih položajih v velikih družbah.

Nekateri so razumeli, da Mišič, ki še nima podpisane pogodbe o zaposlitvi, tako ne izpolnjuje več pogojev in bi ga lahko razrešili. Toda Žarko Sajič, ki je zastopal Slovensko odškodninsko družbo, pravi: »Sprememba statuta ne bo vplivala na gospoda Mišiča, ker te spremembe ne veljajo za nazaj. On je bil na to funkcijo imenovan po pogojih starega statuta,« je odvrnil Sajič. Po njegovem mnenju na Mišičeveo legitimno izvolitev ne vpliva niti še ne podpisana pogodba o zaposlitvi.

Več vroče krvi je sprožila sprememba, ki je vzela delavskemu direktorju dosedanja pooblastila enakopravnega člana uprave.