Mlekarna Celeia zahteva enakopravno obravnavo

Jakob pričakuje podporo razvoju, Židan napovedal, da bodo imeli na voljo razpise

Objavljeno
10. maj 2017 20.56
Mlekarna Celeia
Brane Piano
Brane Piano
Žalec - Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška je ob njunem obisku v Mlekarni Celeia direktor mlekarne Marjan Jakob pozval k enakopravni obravnavi domačih in tujih podjetij pri dodeljevanju podpor za razvojne naložbe v Sloveniji.

Židan je po obisku za Delo povedal, da mlekarna načrtuje velike investicije in je prepričan, da ji bodo lahko pomagali z nekaterimi izvoznimi pomočmi, Jakoba pa je seznanil tudi z načrtovanimi razpisi za investicije. »Mlekarna jih bo lahko koristila,« je dejal Židan.

Mlekarna Celeia je imela v letošnjih prvih treh mesecih za 13,3 milijona evrov prihodkov, kar je v primerjavi z istim lanskim obdobjem 11 odstotkov več, odkupila pa je 26,5 milijona litrov v Sloveniji pridelanega mleka.

»Investicijski cikel smo v mlekarni začeli izvajati lani in to je bil tudi povod za delovno srečanje z ministroma,« je povedal Jakob. Mlekarna je lani investirala 3,2 milijonov evrov v polnilni stroj za tekoče jogurte in mleko, na račun česar že dodatno zaposlujejo, povečuje odkup mleka, obenem pa so v prvem trimesečju prodajo jogurtov že povečali za četrtino. Zdaj v Mlekarni Celeia načrtujejo tudi posodobitev proizvodnje sirov.

»Budno spremljamo prizadevanja državnih institucij, ki se trudijo podpreti razvoj gospodarstva v Sloveniji in v prihodnje bi si želel, da so tako kot tuja podjetja, tudi domača, slovenska, deležna dodatne podpore pri novih razvojnih naložbah,« je poudaril Jakob.

»Všeč mi je optimizem v Mlekarni Celeia, saj je edina mlekarna v lasti slovenskih kmetov, proizvodnjo povečujejo in že več kot četrtino izdelkov izvozijo,« je po obisku dejal Židan.
Proizvodnja kravjega mleka ostaja najpomembnejša usmeritev slovenskega kmetijstva, zato je mlečni sektor od vseh sektorjev v kmetijstvu najbolje organiziran in tudi uspešno prestrukturiran. K skupni vrednosti kmetijske proizvodnje v zadnjih letih prispeva pridelava mleka okoli 15 odstotkov, živinoreja pa 33 odstotkov. V prvih dveh mesecih leta 2017 se je v primerjavi z lani v slovenskih mlekarnah proizvodnja konzumnega mleka povečala za 10,5 odstotka, proizvodnja fermentiranih izdelkov za 33,5 odstotka, masla pa za 7,5 odstotka.