Mlekodel brez tekmeca za Ljubljanske mlekarne

Prevzemna ponudba za odkup delnic se preveša v zaključno fazo. Veljavna je še devet dni.

Objavljeno
10. oktober 2012 18.28
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - Prevzemniki Ljubljanskih mlekarn ugotavljajo, da kupcev iz tujine, ki bi bili pripravljeni preseči ponujeno prevzemno ceno Ljubljanskih mlekarn, ni. Tudi konkurenčna prevzemna ponudba po zakonu o prevzemih ne more biti več objavljena, sporočajo iz zadružne družbe Mlekodel.

Mlekodel, Zadružna zveza Slovenije, Deželna banka Slovenije in 33 zadrug dobaviteljic mleka so 19. septembra objavili prevzemno ponudbo za odkup delnic Ljubljanskih mlekarn. Prevzemna ponudba je veljavna do vključno 19. oktobra do 12. ure. Čeprav bo končni izid ponudbe znan po izteku roka za sprejem prevzemne ponudbe, so prevzemniki že zdaj zadovoljni z odzivom. »Kupcev iz tujine, ki bi bili pripravljeni preseči prevzemno ceno Ljubljanskih mlekarn, ni. Postaja jasno, da so izjave posameznikov o kupcu z višjo prevzemno ceno zavajajoče,« sporočajo iz vodstva družbe.

Poštena prevzemna cena

»Prevzemna cena 6,5 evra za delnico je glede na dane ekonomske razmere in stanje v podjetju Ljubljanske mlekarne prava in poštena. Ponujena cena delnice je bila oblikovana na podlagi opravljenega skrbnega pregleda mlekarne, njenih poslovnih rezultatov in izvedene cenitve podjetja. Tudi razmere na trgu mleka so vedno težje, kar se odraža tudi pri poslovanju mlekarn. Dejstvo je, da zaradi naravnih danosti proizvodnja mleka ostaja na visokem nivoju in je najvišja v zadnjih letih, poraba ji ne more slediti,« pravijo v Mlekodelu.

Spomnijo tudi: da je za leto 2015 predvidena opustitev sistema mlečnih kvot v EU, kar bo gotovo povzročilo dodatno povišanje proizvodnje mleka; da se povečujejo pritiski trgovskih verig na cene proizvodov predelovalnih podjetij. Zato, pravijo,mlekarne potrebujejo dolgoročnega in stabilnega lastnika, ki bo tudi potrošniku lahko zagotovil trajno in kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov, pridelanih v domačem okolju, kar je pomemben element zagotavljanja prehranske samooskrbe. »S prevzemom želimo zagotoviti optimalne pogoje za dolgoročen razvoj prevzete družbe, da bo ta lahko uspešno nastopala in bila konkurenčna na globalnem trgu.« V prevzemnem poslu bi jim lahko šlo na roke tudi napovedano spreminjanje davčne zakonodaje z uvedbo davka na finančne transakcije. Ta lahko, pravijo, prizadene vse prodajalce delnic podobno, kot to sedaj velja za prodajalce nepremičnin. »Imetništvo delnic bo v prihodnje, s sprejetimi vladnimi ukrepi o davku na finančne storitve, povezano z bistveno višjimi stroški,« dodajajo v Mlekodelu.