Morebitno premostitveno posojilo za Stožice brez SID banke

Konzorcij bank menda blizu dogovora o 15 milijonih evrov posojila, pomembnega za končanje projekta.

Objavljeno
09. november 2011 18.12
Posodobljeno
10. november 2011 05.00
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana – Medtem ko nekateri neuradni viri trdijo, da je konzorcij bank povsem blizu dogovora, da bo Grepu, investitorju športno-trgovskega središča Stožice, odobril 15 milijonov evrov premostitvenega kredita, direktor Grepa Uroš Ogrin teh informacij nima. Če bo takšen kredit odobren, SID banka v njem ne bo sodelovala.

Na naše vprašanje, ali se je konzorcij bank že dogovoril za 15 milijonov evrov premostitvenega kredita Grepu in ali SID banka v tem konzorciju še naprej sodeluje, so nam v Slovenski izvozni in razvojni banki (SID banki) odgovorili, da banka ni v sindikatu za omenjeni kredit. SID banka namreč po zakonu o slovenski izvozni in razvojni banki (ZSIRB) ne sme dajati premostitvenih posojil.

»SID banka je lani sodelovala v sindikatu bank pri sindiciranem kreditu družbi Grep za gradnjo gospodarske in javne infrastrukture, to je skladno z 11. členom ZSIRB. Skupna vrednost kredita je znašala 115 milijonov evrov, zneski posameznih bank pa so zaupni,« so sporočili iz SID banke. V sindikatu sodelujejo še NLB, NKBM, Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka in Factor banka.

Znano je, da bi moral Grep pred črpanjem 15 milijonov evrov vredne zadnje tranše 115-milijonskega posojila zagotoviti najmanj 15 milijonov evrov svežega kapitala. Lani jeseni je predsednik vlade Borut Pahor od Libije dobil zagotovilo, da bo njihova državna agencija za investicije v Stožice vložila 30 milijonov evrov. A libijskega denarja v Stožicah ni, to je preprečila revolucija v tej severnoafriški državi.

Prav od vstaje Libijcev proti Moamerju Gadafiju marca letos menda potekajo pogovori o premostitvenem kreditu. Že pred tem je financiranje Stožic postala politična tema. Lani poleti je tako Janez Janša (SDS) dejal, da si NLB, če bo dala posojilo za Stožice, ne zasluži dokapitalizacije, temveč kazenski pregon. Prav NLB je z okoli 50 milijoni evrov posojil največja financerka Stožic, brez največje banke pa prav gotovo ne bo niti premostitvenega kredita. V bankah na vprašanje, ali je dogovor o tem posojilu sklenjen, nočejo odgovarjati. Niti v Abanki, kjer so odgovorili, da še naprej sodelujejo v konzorciju.

Banke si menda obetajo, da bi premostitveni kredit s svojim vložkom v Grep poplačal nov partner, ki naj bi ga poiskali. Dokapitalizacije namreč glavna partnerja Gradis skupina G in Energoplan ne moreta zagotoviti. Zadnji ima, denimo, že dva meseca blokirane vse transakcijske račune, zamuja pri projektih, zmanjšuje število zaposlenih in hoče z bankami upnicami doseči dogovor o prestrukturiranju dolga.