Muro kupila Aha Moda

Na današnji dražbi je Muro Aha Moda kupila za 9,654 milijona evrov.

Objavljeno
29. avgust 2011 14.15
Posodobljeno
29. avgust 2011 14.15
I. G., Murska Sobota
I. G., Murska Sobota

Murska Sobota − Na drugi dražbi je največjo delujočo družbo Mura in partnerji, družbo Mura Zagreb, vključno z nepremičninami in premičninami ter blagovnima znamkama Mura in e.Mura po izklicni ceni 9,654 milijona evrov kupila družba Aha Moda iz Ljubljane iz Aha skupine. Lastnika Aha skupine sta Mojca Lukančič in Nigel Buxton.

Mojca Lukančič je takoj po dražbi povedala, da bodo sedež družbe Aha Moda, ki je kupila Muro in partnerje, preselili v Mursko Soboto in jo preimenovali v Aha Mura. »To, da smo se odločili za nakup paketa Murinega stečajnega premoženja, je dokaz, da smo zadovoljni z rezultati skrbega pregleda poslovanja Mure in partnerji. Sedanja ekipa je od stečaja drugih Murinih družb opravila veliko dela, ki ga bomo zdaj nadaljevali. Ekipo bomo še okrepili, predvsem na marketinškem področju, na čelu uprave družbe zaenkrat ostaja Milan Mörec. Med prvimi potezami bo zaposlitev delavcev, ki so zaposleni s časovno omejitvijo, za nedoločen čas,« je povedala Mojca Lukančič.

Aha Skupina, ki se lahko pohvali z dobrim poslovanjem svojih podjetij, Mure in parterji zagotovo ni kupila zato, da bi jo na hitro uničila, temveč da bi dolgoročno na njen račun tudi kaj zaslužila.

To pomeni, da bo najmanj ohranila približno 1600 delovnih mest in ustvarila še kakšno novo, kar je za Pomurje zelo pomembno. To je po sklenitvi posla poudarila tudi Mojca Lukančič.

Vsi, ki so bili prepričani, da bo stečajno premoženje Mure v trenutku razgrabljeno, so se seveda zmotili. Kupcev, ki bi tvegali nakup Murinega stečajnega premoženja, med katerim so bile kar štiri delujoče družbe, ni bilo od nikoder. Prvič zato, ker tisti, ki v kriznih časih še imajo denar, nikakor niso bili pripravljeni vložiti kapitala v nizko donosno oblačilno industrijo in s tem celo tvegati njegovo izgubo. Drugi razlog, da se kupci za nakup stečajnega premoženja Mure niso postavili v dolgo vrsto, je bila njegova nerealno ocenjena vrednost.

Na prvi dražbi oktobra lani se je v paketu prodajalo celotno premoženje na Murinem dvorišču v Murski Soboti po izklicni ceni 26,8 milijona evrov. V prodajanem paketu so bile družbe Mura in partnerji, Mura – Evropska hiša mode, Mura Unikati, Mura AIKS in Mura Energetika, vključno z nepremičninami in premičnim premoženjem. Na dražbi se ni pojavil niti en kupec.

Resno zanimanje za sklenitev posla je konec lanskega leta pokazala Aha Skupina, vendar šele po tem, ko je stečajni sodnik tržno vrednost prodajanega paketa 20,5 milijona evrov znižal na likvidacijsko vrednost 17,59 milijona evrov in nato še to na 9,65 milijona evrov. Poleg tega je država primaknila 5,6 milijona evrov kot pomoč za posodobitev proizvodnih procesov in Murine blagovne znamke.

V Muri in partnerji in njeni družbi Mura EHM je zaposlenih 1563 delavcev, več kot 900 le za določen čas. Mura in partnerji je v polletju poslovala z manjšim dobičkom.