Na obrtnem sejmu prva skupinska predstavitev Brazilije, Indije in Kitajske

N celjskem mednarodnemi obrtnemi sejmu Mos bo na ogled ponudba več kot 1500 razstavljavcev, ki prihajajo iz več kot 30 držav.

Objavljeno
03. september 2014 15.11
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje − Na 47. Mosu se bodo skupinsko predstavile Brazilija, Indija in Kitajska iz skupine BRIC, dogovori o predstavitvi Rusije pa so padli v vodo zaradi ukrajinske krize. Ker nova vlada še nastaja, gospodarstvenikom ne bodo na voljo vsi sogovorniki, ki bodo imeli v rokah vzvode odločanja.

Mednarodni obrtni sejem bo potekal od 10. do 15. septembra, na ogled pa bo ponudba več kot 1500 razstavljavcev, ki prihajajo iz več kot 30 držav. Izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar je danes pojasnila, da gospodarstvo iz Brazilije, Indije in Kitajske, sodeč po izkušnjah z Brazilijo, ki na Mosu sodeluje drugič, hoče predvsem privabiti slovenske vlagatelje na svoje trge.

Po njenih besedah se bosta Indija in Kitajska predstavili skromneje, kot je bilo načrtovano, pri čemer je v Indiji tako kot v Sloveniji vse zastalo zaradi volitev. To ne spremeni dejstva, da se bo gospodarstvo iz treh držav BRIC, ki bodo poleg gospodarskih priložnosti predstavile tudi kulturne, kulinarične in druge znamenitosti svojih dežel, prvič v tej obliki predstavilo v Sloveniji.

Iz bližnje soseščine skupinsko prihajajo na Mos, ki že petič zapored poteka pod generalnim pokroviteljstvom finančne skupine Hypo Alpe Adria, podjetja iz Hrvaške in Srbije. Hrvaška obrtna zbornica pripravlja že 19. skupinski nastop hrvaških obrtnikov in podjetnikov. AP Vojvodina že devetič zapored pripravlja skupinsko predstavitev srbskega gospodarstva, prvič letos pa tudi Nacionalna agencija za regionalni razvoj Zaječar.

Mednarodni utrip bo sooblikoval poslovni del sejemskega dogajanja, v okviru katerega bo prvi sejemski dan posvet o poslovanju na Trgu Ruske federacije. Govor bo tudi o uvedbi sankcij EU proti Rusiji in povračilnih ukrepih Rusije. Za mednarodni utrip bo poskrbela tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, kot je zagotovil predsednik Branko Meh, ki je kljub prehodu na prostovoljno članstvo še vedno največji predstavnik malega gospodarstva in bo največji samostojni razstavljavec na Mosu, pripeljala pa bo 250 udeležencev iz EU in JV Evrope.

Celjski sejem je letos že četrtič objavil tudi razpis za Mosove podjetne talente. Na razpis so prejeli rekordnih 19 prijav, brezplačno predstavitev pa so omogočili petim mladim podjetnikom. Gre za podjetje Nomnio iz Maribora Tadeja Leverja iz Šmartnega ob Dreti, podjetje HomeOgarden iz Ljubljane, spletno trgovino Malinca Velenje in podjetje Pel3o, raziskave in razvoj iz Ljubljane. Na Mosu bo še predstavitev razvojnega projekta prvega slovenskega mini satelita, ki bo leta 2016 utirjen v zemeljsko krožnico.