Na obzorju prva naložba ruskega milijarderja pri nas

Po naših neuradnih informacijah bo Slovenija deležna prve investicije ruskega oligarha Andreia Bokareva.

Objavljeno
01. junij 2017 18.11
Golf igrišče Smlednik
Suzana Kos, Novica Mihajlović
Suzana Kos, Novica Mihajlović
Ljubljana − Po njegovem obisku v Sloveniji se je razširila informacija, da bo postal novi lastnik golfišča v Smledniku pri Ljubljani. Premoženje Bokareva revija Forbes ocenjuje na 1,37 milijarde evrov. Andrej Bokarev se je sicer konec maja mudil v Portorožu.

Putinov oligarh Andrej Bokarev je kot predsednik ruske smučarske zveze prejšnji teden obiskal slovensko obalo. S svojim zasebnim letalom je prišel v Portorož, ki je tri dni gostil predstavnike Mednarodne smučarske zveze (FIS) iz 128 držav. Od udeležencev smo izvedeli, da se je Bokarev udeležil le zadnjega dne dogodka v Portorožu.

Kmalu po njegovem odhodu se je v športnih poslovnih krogih razširila informacija, da je Bokarev resen interesent za nakup golfišča na Smledniku pri Ljubljani iz stečaja družbe Golf projekti. Igrišče za golf z 18 luknjami zaradi bližine prestolnice in letališča Brnik sodi med bolj priljubljene med slovenskimi igralci golfa, zato je razumljivo, da je vest o potencialnem investitorju v krogih ljubiteljev te igre vzbudila veliko zanimanja.

Bogastvo iz lokomotiv 
in pušk

Andrei Bokarev je predsednik uprave Transmasholdinga, vodilnega ruskega izdelovalca lokomotiv in železniške opreme, ki zaposluje 55.000 ljudi in ustvari okoli 2,8 milijarde evrov prihodkov na leto. Ruski mogotec, ki mu Forbes pripisuje 1,54 milijarde dolarjev (1,37 milijarde evrov) premoženja, je do zdaj vodil in nadziral številne energetske družbe, je pa tudi solastnik premogovnika Kuzbassrazrezugol.

Da je Bokarev mož, ki mu predsednik Putin zaupa, kaže tudi dejstvo, da je leta 2014 skupaj s predsednikom uprave koncerna Kalašnikov Aleksejem Krivoručkom postal eden od dveh zasebnih solastnikov koncerna Kalašnikov. Zaradi sankcij proti Rusiji in s tem povezanih zaostrenih pogojev za izvoz ruskega orožja, je ruski državni koncern Rostec, ki je bil takrat še stoodstotni lastnik koncerna Kalašnikov, leta 2013 sklenil 49 odstotkov delnic slavnega izdelovalca orožja prenesti na Bokareva in Krivoručka, ki nista pod mednarodnimi sankcijami.

Smlednik Ruse že dolgo mika

Generalni sekretar Golf zveze Slovenije Gorazd Kogoj podrobno pozna in spremlja dogajanje v zvezi s slovenskimi golfišči. »Kdo je zadnji interesent za nakup Smlednika, ne vem. Zagotovo pa vem, da so bili Rusi interesenti za najem igrišča že na začetku stečajnega postopka, takrat so bili v igri lastniki ljubljanskega hotela Cubo,« pravi Kogoj. Kakšna poslovna logika bo vodila kupca prezadolžene družbe, Kogoj noče ugibati, a je ocenil, da bi ob nakupu tako zadolženega lastnika golskega igrišča vlagatelj zgolj z golfom svoj vložek težko kadarkoli povrnil.

Marko Štirn, podjetnik, ki je golfišče na Smledniku zasnoval in ga z evropskimi sredstvi tudi postavil, nam je povedal, da je vseh 60 hektarov igrišča namenjenih izključno golfišču, je pa v neposredni bližini, čez cesto od igrišča, tudi zemljišče, kjer bo po dokončani spremembi namembnosti mogoče graditi hotel in nekaj luksuznih vil. Poznavalci nepremičninskega posla ocenjujejo, da gre v primeru Smlednika za izredno zanimivo zemljišče za gradnjo turističnih objektov zaradi neposredne bližine prestolnice in brniškega letališča, kjer lahko s svojimi letali pristanejo premožni kupci.

Lastnik v stečaju

Golfsko igrišče v Smledniku uradno sicer še ni naprodaj. Nepremičnine so v lasti podjetja Golf projekti, ki je v stečaju. Stečajni postopek je predlagala Sberbank, pri kateri je družba pred leti najela posojilo v višini šestih milijonov evrov in ga zavarovala s hipoteko na nepremičninah. Stečajni upravitelj Tomaž Čad z rusko nakupno namero ni seznanjen, dopušča pa možnost, da je interesenta za golfišče poiskal ločitveni upnik, Sberbank. Ta banka je sicer tudi največji upnik družbe v stečaju.

Stečajni upravitelj napoveduje, da bo čez deset dni sicer javno objavljen tudi osnovni seznam prijavljenih terjatev, skupaj je sicer prijavljenih petnajst. Rok za izdelavo otvoritvenega poročila se bo iztekel konec prihodnjega tedna, prodajni postopki pa se bodo začeli po zaključku preizkusa terjatev.

Pogodba se ob prodaji izteče

Golfišče je trenutno v najemu, s stečajnim upraviteljem ga je konec marca sklenila družba Studiopro M & A, investicijska družba, pogodba je sklenjena za eno leto in se bo iztekla konec marca 2018, a bo lahko prekinjena, če bo premoženje prodano pred iztekom tega datuma.