Na prodaj bo Konstruktorjev delež v GH holdingu

Delež Konstruktorja bo ponujen na dražbi, predkupno pravico pa imajo obstoječi lastniki.

Objavljeno
12. november 2011 09.56
Posodobljeno
12. november 2011 10.00
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Stečaj Konstruktorja VGR ne bo vplival na GH holding, v katerem ima propadli mariborski gradbinec 17-odstotni delež, pravi predsednik upravnega odbora GH holdinga Blaž Miklavčič. Delež Konstruktorja bo ponujen na dražbi, predkupno pravico pa imajo obstoječi lastniki.

GH holding sta pred dobrimi štirimi leti poleg Konstruktorja ustanovila še SGP Pomgrad in Kraški zidar. Letos je od vseh družbenikov skupaj 49-odstotni delež prek svoje družbe MM Teh odkupil Miklavčič, vsakemu od ustanoviteljev pa je ostal 17-odstotni delež. »Tako kot vse premoženje Konstruktorja bodo tudi stvarnopravni vložki predmet prodaje na javni dražbi. Ko bo stečajni upravitelj zbral ponudbe, bo obstoječim lastnikom moral ponuditi, da za najvišjo izpogajano ceno odkupijo delež. Če bodo to zavrnili, bo delež lahko prodal komur koli,« pojasnjuje Miklavčič. Ali se bodo obstoječi družbeniki odločili za nakup Konstruktorjevega deleža? Miklavčič odgovarja, da je to odvisno od cene. Pri tem ne pričakuje, da bi stečajni upravitelj zbral »noro visoke« ponudbe, saj gre za nakup 17-odstotnega deleža, obstoječi delničarji pa imajo več kot tri četrtine glasov na skupščini oziroma 83-odstotni delež.

GH holding je sicer ob devetmesečju ustvaril 25 milijonov evrov prihodkov, Miklavčič pa ocenjuje, da bo konec leta prikazal med 35 in 40 milijoni evrov prihodkov. Za primerjavo; družba je lani ustvarila 28 milijonov evrov prihodkov, leto prej skoraj 14 milijonov, leta 2008 pa sedem milijonov evrov. Miklavčič pričakuje, da bodo leto končali z dobičkom, kot lani, ko so ustvarili 176.816 evrov. Družba je sicer konec lanskega leta imela tudi za 10,8 milijona evrov kratkoročnih obveznosti, od tega 5,5 milijona evrov do dobaviteljev in štiri milijone evrov do družb v skupini.

Med projekti holdinga, v katerem je 15 zaposlenih, so Nordijski center Planica, bolnišnice v Slovenj Gradcu, Sežani in Brežicah, hidroelektrarna Novakovići v Republiki srbski, bioplinarna Agrokor ter čistilni napravi v Škofji Loki in Črnomlju. GH holding se bo v prihodnje po Miklavčičevih besedah usmerjal predvsem v energetiko in ekologijo ter čedalje več v tujino. Kaj pa nepremičnine? Samo za znane kupce, GH holding pa zagotovo še precej časa ne bo gradil za trg, odgovarja naš sogovornik.