Nada Drobne Popovič odstopila iz uprave SDH

V upravi SDH ostaja le še predsednica uprave Lidija Glavina, čeprav zakon predvideva tričlansko upravo.

Objavljeno
11. april 2018 16.19
Posodobljeno
11. april 2018 16.19
Ba. Pa., STA, K. M.
Ba. Pa., STA, K. M.
Ljubljana – Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) se je danes na izredni seji seznanil z nepreklicno odstopno izjavo članice uprave holdinga Nade Drobne Popovič, so sporočili iz SDH. Drobne Popovičeva bo sicer funkcijo članice uprave opravljala skladno s pogodbo o zaposlitvi.

V upravi SDH bo tako po odhodu Drobne Popovičeve ostala le še predsednica uprave Lidija Glavina, medtem ko zakon o SDH predvideva tričlansko upravo. Nadzorniki SDH so si vse od decembra lani sicer prizadevali najti tretjega člana uprave, a ga niso uspeli imenovati. Noben od kandidatov, ki so se uvrstili v ožji izbor, namreč ni pridobil zadostne podpore članov nadzornega sveta.

Kot je za STA povedal prvi nadzornik SDH Damjan Belič, je bilo iz odstopne izjave Drobne Popovičeve razbrati, da so razlogi osebne narave. Naloga nadzornega sveta je, da v 60 dneh zdaj zagotovi normalno delovanje uprave, je še pojasnil. Lahko začne normalen postopek za imenovanje novega člana uprave, lahko pa po zakonu o gospodarskih družbah začasno, za obdobje največ enega leta, funkcijo člana uprave prevzame tudi eden od nadzornikov. Poleg Beliča v nadzornem svetu sedijo še Duško Kos, Igor Kržan, Andrej Bertoncelj in Janez Vipotnik.

Spletne Finance so sicer danes pisale, da naj bi v SDH neuradno prišla nekdanja prva pravnica Pivovarne Laško in nekaj časa tudi predsednica uprave Dela Marjeta Zevnik. Postala naj bi pomočnica uprave. Uradne potrditve o tem sicer ni.

Nadzorniki SDH, ki jih vodi Damjan Belič, so danes tudi sklenili, da SDH na skupščini Save, ki je sklicana za ponedeljek, ne podpre sklepa o dokapitalizaciji družbe v višini 12,5 milijona evrov. Seznanili so se z namero, da SDH dolžniško financira ali vstopi v delež v družbi Sava Turizem v maksimalnem znesku 4,7 milijona evrov, s čimer zagotavlja sredstva za prevzem deleža v Hotelih Bernardin.

Kot je po poročanju STA povedal Belič, je sporočilo tega sklepa nadzornikov, da je SDH pripravljen podpreti načrte za konsolidacijo slovenskega turističnega sektorja, a ne preko Save, ki je v prisilni poravnavi, temveč preko Save Turizma, ki je normalno delujoče podjetje.