Nadzorni svet SŽ potrdil novo upravo

Štiričlansko upravo poleg predsednika Igorja Blejca sestavljajo še Dušan Mes, Marjan Zaletelj in Albert Pavlič.

Objavljeno
14. november 2011 16.29
Posodobljeno
14. november 2011 16.56
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana - Nadzorni svet Slovenskih železnic (SŽ) je danes potrdil novo upravo: poleg predsednika Igorja Blejca jo bodo sestavljali še Dušan Mes, Marjan Zaletelj ter delavski direktor Albert Pavlič.

Igor Blejec je po seji nadzornikov povedal, da je Dušan Mes klasični krizni menedžer, obvlada delo z ljudmi in je ekipni človek. Mes je bil sicer tudi med kandidati za prvega moža Železnic, prej pa je bil prokurist SCT in član uprave Casinoja Portorož. »Zaletelj je dolgoletni delavec Slovenskih železnic, bil je tudi direktor infrastrukture. Je strokovnjak, ki obvlada svoje področje, ekipni človek in nagnjen k spremembam,« je svojo ekipo opisal Blejec.

V poslovodstvu ostaja dosedanji delavski direktor Albert Pavlič, ki ima mandat do 1. decembra. Po besedah nadzornika iz vrst delavcev Silva Berdajsa potekajo v odvisnih družbah volitve za nove člane sveta delavcev, ki predlaga delavskega direktorja. Berdajs pričakuje, da bo Pavliču podeljen nov mandat v poslovodstvu.

Nova uprava delo začne jutri, o konkretnih ukrepih pa Blejec ni želel govoriti. Naštel je le, da je nujno obvladovanje stroškov, med njimi tudi plač, prenova procesov, povečanje prihodkov, nove storitve in programi, ureditev razmer z Luko Koper ter vzpostavitev drugega tira Koper-Divača.

Poslavlja se Goran Brankovič

Z imenovanjem novega poslovodstva so nadzorniki razrešili dosedanje vodstvo družbe, ki ga je vodil Goran Brankovič. Ta dobri dve leti vodenja SŽ ocenjuje za uspešni: »Preprečen je bil stečaj podjetja, ki se je z vračilom izpadlega kapitala postavilo na trdnejše finančne temelje. Uspešno je bila izvedena prva faza kadrovskega prestrukturiranja. V času od 1. oktobra 2009 do 31. oktobra letos se je število zaposlenih v celotnem sistemu SŽ zmanjšalo za 1252 oziroma za dobrih 12 odstotkov.« Brankovič je v sporočilu za javnost zapisal, da so stroški dela v skupnih odhodkih prvič padli pod polovico in dosegajo 44 odstotkov poslovnih odhodkov, dodana vrednost na zaposlenega pa se je zvišala z 24.180 evrov na 32.313 evrov. Dosedanji prvi železničar je še opozoril, da so bili izvedeni vsi postopki, ki so omogočili preoblikovanje SŽ v pogodbeni koncern, s čimer je bila pripravljena pot za izvedbo druge faze sanacije, ki bo naloga novega poslovodstva.

V prvih devetih mescih letos je ožja skupina SŽ ustvarila 335.000 evrov dobička iz poslovanja in 4,98 milijona evrov čiste izgube. Skupni poslovni prihodki so znašali 311,6 milijona evrov in so načrtovane presegli za 8,1 odstotka. V prvih treh četrtletjih so SŽ prepeljale 11,7 milijona potnikov oziroma 625.000 manj od načrtovanih in 292.000 manj kot v istem obdobju lani. Po drugi strani so v devetih mesecih letos vlaki SŽ prepeljali 13,3 milijona ton blaga, kar je v skladu z načrti in pet odstotkov več kot lani. Igor Blejec je 11. direktor Slovenskih železnic v zadnjih 18 letih.