Mercatorja ne bodo prodali za vsako ceno

Nadzorniki Pivovarne Laško so soglašali, da se Laško vključi v konzorcij za skupno prodajo Mercatorja.

Objavljeno
13. september 2012 12.47
Posodobljeno
13. september 2012 16.40
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana - Potem ko je spomladi po vrsti zapletov propadla prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, se zdaj začenja nov krog iskanja kupca za največjega domačega trgovca. Med prodajalci bo tudi Pivovarna Laško, so danes sklenili njeni nadzorniki.

Uprava Pivovarne Laško je nadzornikom predstavila vsebino sporazuma o skupni prodaji delnic Mercatorja. Nadzorniki so z njo soglašali in upravi Dušana Zorka dovolili, da Laško pristopi k tako imenovani skupni prodaji. V njej bo združilo svoje deleže 13 delničarjev, ki skupaj obvladujejo dobrih 55,9 odstotka Mercatorja. Akterji so menda isti kot v prejšnjem krogu prodaje; to so NLB, Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, NFD 1 Delniški investicijski sklad, NFD Holding, NKBM, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Novinka med prodajalci je Prvi faktor - Faktoring Beograd.

In s čim je uprava pivovarne, ki je ob zadnji neuspešni prodaji Agrokorju izgubila največ, prepričala nadzornike za novi krog? Laško pri tem pravzaprav nima veliko možnosti, saj se mora dezinvestirati na zahtevo lastnikov. A ne za vsako ceno, je po seji poudaril predsednik NS skupine Pivovarna Laško Vladimir Malenkovič.

»Uprava in NS se zavedata nujnosti dezinvestiranja premoženja, vendar v transparentnem postopku in pod ustreznimi pogoji plačila; to pomeni, da Mercatorja ne bomo prodali za vsako ceno,« je poudaril. Po njegovih zagotovilih si je uprava pivovarne pri pogajanjih o sklenitvi sporazuma prizadevala tudi zaščititi interese skupine Laško, vendar pristopa k sporazumu ni vezala na zavezo bank za reprogram posojil.

Po neuradnih informacijah je soglasje za vključitev v konzorcij že dobila tudi uprava NLB, ki bo jutri predvidoma dobila novega predsednika uprave. Zdaj morajo potrebna soglasja za pristop h konzorciju pridobiti še drugi prodajalci, nato bo sledil podpis pogodbe. Časovni načrt prodaje predvideva, da bo celoten postopek iskanja kupca trajal približno devet mesecev (tudi tokrat bi iskanje kupca zaupali tujemu finančnemu svetovalcu), nezavezujoče ponudbe pa naj bi pridobili v treh mesecih po podpisu konzorcijske pogodbe.

Laščanom znova zapadejo posojila

Nadzorniki so govorili tudi o reprogramih posojil, saj skupini 30. septembra zapadeta dve posojili; tudi večdesetmilijonsko pri Hypo banki, za katero je Laško zastavilo delnice časnika Delo. »Pogajanja z banko že potekajo, upamo, da bodo uspešna,« je poudaril Malenkovič.

Skupina Laško je imela ob polletju do bank za kar 380 milijonov evrov dolga, največ Pivovarna Laško (223,7 milijona evrov) in Pivovarna Union (117,3 milijona evrov), preostalo odpade na druge članice skupine. Obema pivovarnama so banke sicer že marca reprogramirale za približno 160 milijonov evrov dolgov za eno leto.

O Delu niso govorili

Pod okrilje skupine Laško sodi tudi časnik Delo, kjer so v sredo razdrli pogodbo s predsednikom uprave Jurijem Giacomellijem. Na vprašanje, ali so na seji govorili tudi o tem, je Malenkovič odgovoril, da ne, saj da je to vprašanje v domeni NS Dela.