Nadzorniki soglašali s prodajo KBM

Prodali bi jo srbskima milijonarjema. Pogodbo o prodaji naj bi po neuradnih informacijah podpisali v sredo.

Objavljeno
16. februar 2016 11.07
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Maribor - Nadzorni svet NKBM je v ponedeljek po poročanju časnika Večer soglašal s prodajo kragujevške KBM banke srbskima milijonarjema Andreju Jovanoviću in Bojanu Milovanoviću. Pogodbo o prodaji naj bi po neuradnih informacijah podpisali v sredo.

Dovoljenje regulatorja, torej Narodne banke Srbije, po navedbah Večera že imata, zeleno luč iz Bruslja od Evropske komisije in iz Frankfurta od Evropske centralne banke (ECB) pa naj bi imela tudi NKBM. Kaže, da naj bi se torej posel lahko zaključil v njun prid, in to v konkurenci z bančno skupino Societe Generale in še enim investicijskim skladom.

V NKBM teh navedb zaenkrat ne komentirajo. Umik s srbskega trga je še zadnji pogoj, ki mora biti izpolnjen najkasneje do konca marca, da ameriški sklad Apollo nakaže kupnino za NKBM in banko tudi formalno prevzame. Mariborska banka je bila Apollu za 250 milijonov evrov prodana junija lani, Apollo pa je prek povezane družbe vmes prevzel še slovenski krak banke Raiffeisen.

Generalni direktor krovnega holdinga Moji brendovi Andrej Jovanović in Bojan Milovanović sta po poročanju Večera zaslovela in obogatela kot ustanovitelja podjetja Marbo, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo in prodajo čipsa. Marbo sta leta 2008 prodala ameriški družbi Pepsi za več kot 210 milijonov evrov.

Kralja čipsa

V srbskih medijih se ju je oprijel vzdevek kralja čipsa. S prodajo hrane se še vedno ukvarjata, med drugim imata s soinvestitorji v portfelju tudi podjetja Imlek, Bambi in Knjaz Miloš, a tudi z nepremičninskimi posli. Z nakupom KBM banke, nekdanje Credy banke, ki jo je kupila uprava Matjaža Kovačiča, pa se očitno podajata še v bančni sektor.

KBM banka je sicer že več let kapitalsko neustrezna in velja za še eno balkansko avanturo nekdanjih uprav NKBM, ki za seboj pušča veliko luknjo, po neuradnih ocenah ta sega celo do 35 milijonov evrov, kolikor so stale kupnina in dokapitalizacije.

Skoraj brez kupnine

Po nekaterih virih, ki jih povzema Večer, naj bi NKBM svojo srbsko hčerko bodočim lastnikom prepustila domala brez kupnine, ta pa naj bi morala izkazati, da imata dovolj premoženja, da bosta v kratkem KBM banko ustrezno kapitalizirala.

Z dokazovanjem tega Jovanović in Milovanović nista imela težav, saj njuno premoženje v Srbiji ocenjujejo na 250 milijonov evrov. NKBM naj bi ostala v Srbiji prisotna le še prek investicijske pisarne, na katero naj bi bile prenesene nepremičnine KBM banke in tudi nekateri nasedli krediti.