Nafta Petrochem gre v stečaj

Danes so vložili predlog za stečaj družbe, na cesti 111 delavcev.

Objavljeno
05. september 2014 16.20
tre-nafta petrochem
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo

Ljubljana - Za Nafto Petrochem so danes vložili predlog za stečaj. »Po obdobju zahtevnih pogajanj v preteklem mesecu, iskanju poslovnih rešitev v zadnjih šestih mesecih in po vseh izčrpanih možnostih se je stečaj družbe Nafta Petrochem izkazal kot najbolj smotrna in pametna rešitev za prekinitev agonije zaposlenih. Ta agonija ni od včeraj, saj traja že skoraj dve desetletji. Zaposleni so se v letih 1998, 2003, 2010, 2011 do danes borili in žrtvovali za preživetje podjetja, ki je ves čas na robu preživetja. Temu stanju ponavljajoče se agonije je potrebno narediti konec,« je  v Ljubljani novinarjem pojasnil direktor družbe Nafta Lendava Dušan Stopar, ki je vodenje družbe prevzel marca leta 2013.  Robert Serec, prokurist Nafte Petrochem je prišel mesec dni pozneje. »Od takrat delava zavzeto, uspešno, transparentno in s polno paro. Poplačana je bila kopica starih obveznosti. Dolg podjetja je bil v enem letu zmanjšan za 4, 5 milijona evrov, iz 16,8 milijonov evrov, na 12,3 milijone evra. Izvedenih je bila vrsta ukrepov: novi dobavitelji za informatiko in transport, novi, donosnejši kupci, forenzika starih grehov, ovadbe odgovornih z namenom, da se skupina Nafta Lendava in podjetje Nafta Petrochem spravita na zeleno vejo; vendar se nič ne da narediti čez noč. Ni bilo mogoče popraviti vsega, kar je bilo zagrešeno v preteklih obdobjih in popraviti napačne odločitve, ki so se nakopičile v dolgih  letih. Nafta je šla iz finančnega prestrukturiranja v finančno prestrukturiranje. Zadnja leta tako rekoč ves čas. Leta 1985 je bilo na Nafti zaposlenih 1135 ljudi, letos avgusta le še 154.«

Dolg podjetja je bil ogromen in je kljub zmanjšanju za 4,5 milijone evrov še vedno neobvladljiv. Ker se podjetje ves čas bori za obstoj in ukvarja samo s seboj, navkljub dobri volji in pripravljenosti delavcev in poslovodstva, aktivnemu vključevanju vrste deležnikov, od sindikatov, partnerskih podjetij, lastnika, hranilnic in bank, ostaja podjetje ves čas nad prepadom.

Delavci že več mesecev niso prejeli plač in od začetka avgusta stavkajo. Stečaj se zdi Stoparju najboljša rešitev za delavce, saj bodo imeli zagotovljena nadomestila, možnost iskanja novih zaposlitev in ne bodo več negotovi glede svoje prihodnosti. Na cesti bo od danes 111 delavcev podjetja, ki bodo zdaj imeli vsaj pravico do nadomestil.

Podpora sindikatov

Iz Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) so sporočili, da odločno podpirajo zahteve stavkajočih delavcev Nafte Petrochem, ki zahtevajo izplačilo zasluženih plač in plačilo ostalih zakonsko določenih prejemkov. KSJS poziva odgovorne, naj zagotovijo uveljavitev pravic zaposlenih ter spoštovanje zakonodaje.

»Tudi v primeru Nafte Petrochem se je znova in žal izkazalo, da posledice neodgovornega ravnanja in neukrepanja nadzornikov vedno znova padajo na pleča delavcev, medtem ko se upravljavcem podjetij in politični eliti ne zgodi nič. Odškodninsko odgovornost vedno nosijo zgolj nič krivi delavci, ko ne dobijo svojih zasluženih plač in prispevkov, ne pa vodstva, ki izčrpavajo podjetja in kršijo delovnopravno zakonodajo. KSJS se pridružuje pozivu stavkajočih vodstvu Slovenskega državnega holdinga, naj začne odgovorno upravljati funkcijo upravljavca našega skupnega premoženja. Konfederacija podpira tudi aktivnosti Zavezništva sindikatov, energetske, železniške, pristaniške in cestne dejavnosti ter se solidarizira z delavci Nafte Petrochem. KSJS napoveduje podporo zaposlenim tudi v prihodnje, in sicer po potrebi tudi z aktivno vključitvijo v dejavnosti za uveljavitev njihovih stavkovnih zahtev,« so zapisali v sporočilu za javnost.