Najbogatejši Slovenec: Mirka Tuša prehitel Sandi Češko

Na Managerjevi lestvici sta tudi župana, in sicer ljubljanski župan Zoran Janković s sinovoma ter župan Zavrča Miran Vuk.

 

Objavljeno
07. november 2011 13.15
Posodobljeno
07. november 2011 18.00
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana - Gospodarska kriza je močno premešala tudi karte na lestvici sto najbogatejših Slovencev, ki jo vsako leto objavi revija Manager . Največje presenečenje letošnjega leta je prvo mesto, na katerega se je z 204,7 milijona evrov premoženja zavihtel solastnik in predsednik upravnega odbora Studia Moderna Sandi Češko.

Sprememba na vrhu se je zgodila prvič v petih letih, odkar revija Manager objavlja lestvico sto najbogatejših Slovencev. Če je še lani kazalo, da prav nič ne more ogroziti prvega mesta, ki je kar štiri leta zapored pripadlo Mirku Tušu, se je celjski trgovec letos z okoli sto milijoni evrov premoženja uvrstil na četrto mesto. Spomnimo: lani so pri Managerju Tuševo premoženje ocenili na 196,2 milijona evrov, Sandi Češko pa je bil s 87,2 milijona evrov na četrtem mestu.

»Sandi Češko vsa leta povečuje prihodke in raste po prodaji, uvedel je novosti v prodaji svojih izdelkov, bil je tudi dovolj zanimiv, da je k poslovanju privabil tuje vlagatelje. Po vsem naštetem smo nekako predvidevali, da se bo njegovo premoženje tudi letos še povečevalo,« je poudarila urednica izdaje 100 najbogatejših Slovencev revije Manager Bojana Humar.

Zamenjava na vrhu pa ni edina sprememba v prvi peterici, kamor sta se letos uvrstila dva novinca. Pravzaprav so se štirje, saj se na lestvico uvrščajo v paru in so za slovensko javnost sveža imena. To sta zakonca Albin in Tatjana Doberšek, ki sta se s 119,1 milijona evrov premoženja zavihtela na tretjem mestu lestvice, ter zakonca Samo in Iza Login, ki sta si s 77,7 milijona »prislužila« peto mesto.

»Zakonca Doberšek sta inženirsko podjetje Engineering Dobersek razvila v Nemčiji, pri nas pa sta se pojavila med svetovalci pri gradnji TEŠ 6 in tako smo ju opazili,« je povedala Humarjeva. Medtem ko sta Doberška navzoča v metalurgiji, energetiki in rudarstvu, sta zakonca Login ustvarila premoženje z zabavnimi aplikacijami Talking Friends, ki so zasvojile milijone po svetu.

Čisto v vrhu ostaja tudi ljubljanski poslovnež in privatizacijski mogotec Igor Lah; njegovo premoženje so pri Managerju ocenili na 129,4 milijona evrov, s čimer je Lah na lestvici obdržal drugo mesto (lani so njegovo premoženje ocenili na 166,5 milijona).

Iz TOP 5 pa sta, kot kaže, izpadla privatizacijski mogotec Darko Horvat in lastnik Diners Cluba Slovenija Tomaž Lovše, ki sta bila lani na tretjem in petem mestu. Na Managerju pravijo, da je med hitrostnimi rekorderji v bogatenju še en novinec, Uroš Merc iz Bisola, ki je za uvrstitev potreboval le štiri leta.

Letos se je na lestvico prvič samostojno uvrstila tudi najbogatejša Slovenka - Mojca Goričan, lastnica ljubljanskega podjetja Thomy F. E., ki je ustvarila premoženje s prodajo medicinskih pripomočkov. Na lestvici sta tudi dva župana, in sicer ljubljanski Zoran Janković s sinovoma in župan Zavrča Miran Vuk.

Povsem novih obrazov je letos na lestvici približno četrtina (za uvrstitev je bilo potrebnih malo več kot 11 milijonov evrov premoženja), tudi na račun nekaj znanih gradbincev, ki jih je letos odneslo z lestvice; vendar to ne pomeni, da jih na lestvici ni več, temveč le, da so se uvrstili drugi gradbinci, je poudarila Humarjeva.

Na Managerju še ugotavljajo, da se je v petih letih na lestvici uspelo obdržati približno tretjini bogatašev, vsa druga imena so se zamenjala. Skupno premoženje sto najbogatejših Slovencev letos ostaja na približno enaki ravni kot lani, to je 2,5 milijarde evrov, a to gre predvsem na račun novincev. Seštevek brez njih pa kaže, da je že tretje leto zapored več ljudem na lestvici premoženje zmanjšalo kot povečalo, še ugotavljajo na Managerju.