Najbolj vroči startup je MESI

Nekaj deležnikov startup ekosistema je pripravilo lestvico vročih startupov v šestih kategorijah.

Objavljeno
17. december 2015 17.46
vidic/travelstarter
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana - Nekaj deležnikov startup ekosistema je pripravilo lestvico vročih startupov. Nabor podjetij so pripravili deležniki slovenskega ekosistema in zato so se na lestvici znašli predvsem tisti, ki so še vedno močno prisotni v Sloveniji oziroma so svojo idejo razvijali v okviru enega izmed programov ekosistema. »Ker gre za relativno osebno oceno je večina deležnikov izbrala predvsem tiste startupe, ki jih sami dobro poznajo,« so pojasnili pri Coinvestu in Iniciativi Startup Slovenija. Posledično na seznamu ni določenih uspešnih zagonskih podjetij slovenskih ustanoviteljev (kot so BellaBeat, DataBox, Bitstamp ...), ki bi si drugače zagotovo zaslužili mesto na lestvici.

Zmagovalce so izbrali v šestih kategorijah. MESI je postal Vroč startup 2015. Prepričal je z odlično ekipo, vodi jo Jakob Šušterič, ki ne izgubi fokusa, hkrati pa je startup pomemben člen slovenskega ekosistema, h kateremu nesebično prispeva. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila GoOpti in Chipolo.

V kategoriji Vroč družbeni startup - startup, ki rešuje družbene probleme je slavil Travelstarter, ki sta ga ustanovila Anuška Cerovšek Beltram in Blaž Jemc. Prepričal je predvsem s tem, da je omogočil malim ponudnikom turističnih storitev izpolnitev lastnih sanj in razvoj posla, ki drugače zaradi nedostopnosti virov financiranja ne bi postal resničnost. Sledilca sta Smartninja in EqualEyes.

 


Vroča ekipa 2015 je postala ekipa Trainers4me, ki je prepričala s tesno povezano ekipo, ki je s svojim delom dokazala, da ni pomembna le ideja, temveč predvsem izvedba in uspešen mednarodni marketing. Sledita mu ekipi Cashila in Scoutee.

Startup ledolomilec, ki prodira z najbolj futuristično tehnologijo, je NERVteh, ki je prepričal s svojo tehnologijo, s katero želi spremeniti pravila igre v dveh močnih gospodarskih sektorjih - avtomobilskem in zavarovalniškem. Tesno za petami sta mu Animacel in Viar.

V kategoriji Vroč »old-boy« - veliko podjetje, ki je zraslo iz slovenskega startup ekosistema in vanj nesebično vrača, je najboljša Celtra. Po mnenju organizacij, ki so glasovale, je Celtra v 2015 izmed velikih podjetij najbolj prispevala k razvoju slovenskega startup ekosistema. Sledita ji Outfit7 in Visionect.

Startup, ki bo zaznamoval leto 2016 pa je Eurosender, ki je prepričal z izborom gospodarskega sektorja, ki ga napada. Večmilijardna industrija logistike svet startupov še ni prevetril in Eurosender lahko v 2016 kot eno izmed prvih zagonskih podjetij iz Slovenije pretrese svet uveljavljenih velikanov. Na drugem in tretjem mestu sta pristala Kripto in OOSM.