Najboljša znamka na svetu je Apple

Proizvajalec brezalkoholnih pijač Coca-Cola je po 13 letih izgubil krono najboljše blagovne znamke na svetu.

Objavljeno
30. september 2013 19.46
US-TECHNOLOGY-IPHONE 5S-APPLE-FILES
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Pariz - Na vrh lestvice, ki jo od leta 2000 pripravlja svetovalno podjetje Interbrand, enota oglaševalskega velikana Omnicom, se je namreč zavihtel proizvajalec priljubljenih pametnih telefonov iphone in tabličnih računalnikov ipad Apple.

»Redko se zgodi, da neko podjetje spremeni naša življenja - ne le s svojimi izdelki, temveč tudi s svojim etosom,« je objavo lestvice danes pospremil izvršni direktor Interbranda Jez Frampton. »Prav zato je po 13 letih vladavine Coca-Colo na lestvici najboljših blagovnih znamk na svetu nasledil Apple,« je dodal.

V Interbrandu pa so ob tem vendarle opozorili, da bo moral Apple skrbno spremljati poteze južnokorejskega proizvajalca elektronike Samsung - zlasti na področju pametnih telefonov. Po njihovih navedbah nikoli ne bo smel opustiti tistega, kar zna najbolje: »Misliti drugače«.

Apple je na lestvico uvrščen že vse od leta 2000, začel pa je na 36. mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Coca-Cola je sicer letos izgubila celo dve mesti, saj se je letos na drugo mesto zavihtel spletni velikan Google.

Apple je po navedbah svetovalnega podjetja, ki pripravlja lestvico, težak 98,31 milijarde dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot leto dni pred tem, Google pa 93,29 milijarde dolarjev.

Najboljši trojici na lestvici do 18. mesta sledijo IBM, Microsoft, Samsung Electronics, Intel, Toyota Motor, BMW, Blackberry, Facebook, LVMH, Kering, L'Oreal, Danone, Hermes International, AXA ter Procter & Gambl.