Najboljši tuji investitorji

Invest Slovenia FDI Award - Nagrade za podjetja z najmanj 50 zaposlenih, poslovanje z dobičkom.

Objavljeno
18. november 2015 19.43
Podelitev nagrad tujim investitorjem
M.F.K., gospodarstvo
M.F.K., gospodarstvo

Ljubljana - Nagrade za najboljše tuje naložbenike v Sloveniji so prejela podjetja Sogefi Filtration (kategorija zaposlovalec in investitor v regiji), Optotek (kategorija uspešni poslovni rezultati in razvojna naravnanost podjetja), Willy Stadler (kategorija dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost podjetja) in Schenker (kategorija logistični center - hub). Nagrade je podjetjem, ki so ustvarila izjemne rezultate in prispevala k razvoju slovenskega gospodarstva, podelila javna agencija Spirit.

Sogefi Filtration

Prejemnik nagrade v kategoriji zaposlovalec in investitor v regiji je podjetje Sogefi Filtration. Tuji investitor je italijansko podjetje Sogefi spa. Glavna dejavnost podjetja, ki je bilo ustanovljeno leta 1993 in je v 100-odstotni lasti tujega investitorja, je proizvodnja zračnih in oljnih fitrov za osebne avtomobile. Manjši del proizvodnje predstavljajo filtri za gorivo, filtri za velike tovornjake in avtobuse ter delovne stroje, filtri po naročilu za različne namene (industrijska filtracija).

Podjetje s 160 zaposlenimi ima okoli 30 milijonov evrov prodaje, celotno proizvodnjo izvozi in proda na tujih trgih, dodana vrednost na zaposlenega znaša 42.000 evrov. Podjetje posluje odlično, nima večjih likvidnostnih težav in obenem dosega nadpovprečno donosnost, tudi v prihodnje ima napovedano dobro poslovanje. Bonitetna ocena skozi failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AAA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je zanemarljivo in podjetje ima visoko napoved uspešnosti tudi v prihodnje.

Optotek

Prejemnik nagrade v kategoriji uspešni poslovni rezultati ter razvojna naravnanost podjetja je podjetje Optotek. Tuji investitor je Canon Ophthalmic Technologies (Canon Inc). Podjetje, ki razvija inovativne optične in laserske rešitve ter tehnologije v medicini, je bilo ustanovljeno leta 1990 in je v 73-odstotni lasti poljske podružnice japonskega Canona.

Ima 58 zaposlenih, ustvari sedem milijonov evrov prihodkov letno, od tega več kot 90 odstotkov v tujini. Pri laserjih za zdravljenje očesnih bolezni ima okoli 15-odstotni svetovni tržni delež in od leta 2004 raste v povprečju za 15 odstotkov na leto. Dodana vrednost na zaposlenega znaša 45.000 evrov. Podjetje posluje odlično, nima večjih likvidnostnih težav in obenem dosega nadpovprečno donosnost, tudi v prihodnje ima napovedano dobro poslovanje. Bonitetna ocena skozi failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je minimalno in podjetje ima visoko napoved uspešnosti tudi v prihodnje.

Willy Stadler

Prejemnik nagrade v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost podjetja je podjetje Willy Stadler. Tuji investitor je nemško podjetje Willy Stadler GmbH & Co. KG. V podjetju se že več kot dvesto let ukvarjajo z obdelovanjem kovin, od začetkov z ročno kovanimi izdelki, prek ključavničarstva do jeklenih in lahkih kovinskih konstrukcij. Podjetje je ustanovilo podjetje Willy Stadler GmbH leta 1997 in je v njegovi 100-odstotni lasti.

Podjetje ima 76 zaposlenih in 14 milijonov evrov prihodkov, od tega 65 odstotkov v tujini. Dodana vrednost na zaposlenega znaša nekaj manj kot 50.000 evrov. Podjetje posluje odlično, nima večjih likvidnostnih težav in obenem dosega visoko donosnost, tudi v prihodnje ima napovedano dobro poslovanje. Bonitetna ocena skozi failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je minimalno in podjetje ima visoko napoved uspešnosti tudi v prihodnje.

Schenker

Prejemnik nagrade v kategoriji logistični center (hub) je podjetje Schenker. Tuji investitor je nemško podjetje DB Mobility Logistics AG. Podjetje Schenker je od leta 1989 v 100-odstotni lasti mednarodne logistične mreže DB Schenker iz Nemčije. V podjetju, ki izvaja logistične storitve in letno ustvari 36 milijonov evrov prihodkov, od tega četrtino pri poslovanju s tujino, je 130 zaposlenih. Dodana vrednost na zaposlenega znaša nekaj manj kot 65.000 evrov. Podjetje posluje odlično, nima večjih likvidnostnih težav in obenem dosega nadpovprečno donosnost, v prihodnje ima napovedano dobro poslovanje. Bonitetna ocena skozi failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AAA.

Lani so priznanja prejela podjetja: Sumida Slovenija v kategoriji uspešni poslovni rezultati; Hofer trgovina v kategoriji veliko storitveno podjetje, pomemben zaposlovalec in investitor v regiji; Elrad International v kategoriji reinvesticije in prejemnik sredstev iz naslova javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij javne agencije Spirit Slovenija ter Količevo Karton v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost investicije v Sloveniji.